Commentaar

Tijd voor Apple om wat terug te betalen

Apple heeft zijn rijkdom te danken aan publiek gefinancierd onderzoek. Tijd om wat terug te betalen.

Hans Wansink
Tim Cook. Beeld ap
Tim Cook.Beeld ap

Timothy Cook, de hoogste baas van Apple, reageert tamelijk brutaal op de beslissing van de Europese Commissie om de multinational een naheffing van 13 miljard euro op te leggen. Hij noemt de uitspraak een 'verwoestende aanslag op de soevereiniteit van EU-lidstaten om hun belastingzaken te regelen en op het beginsel van de rechtszekerheid in Europa'. De activiteiten van Apple in Ierland moeten we begrijpen als 'een investering in de Ierse bevolking' en geen enkel bedrijf betaalt meer belasting, zowel in Ierland als in de rest van de wereld, dan Apple.

Dat Apple als megabedrijf de grootste belastingplichtige ter wereld is, zou in principe kunnen kloppen, maar Cook verzuimt opening van zaken te geven over de belasting die Apple betaalt. Net als andere multinationale ondernemingen is Apple zeer bedreven in het benutten van de mogelijkheden zijn belastingdruk zo laag mogelijk te houden. In Ierland betaalde Apple volgens de Europese Commissie 0,005 procent belasting in het jaar 2014.

De ironie wil dat juist Apple zijn rijkdom voor een groot deel heeft te danken aan investeringen die werden gefinancierd door de Amerikaanse overheid (met name Defensie). Microprocessors, harde schijven, LCD-schermen, lithium-ionbatterijen, internet, http, html, gps, SIRI en multi-touchscreens: het is allemaal het resultaat van door de Amerikaanse belastingbetalers gefinancierd risicodragend lange-termijnonderzoek.

Dat particuliere bedrijven als Apple van dit onderzoek creatief gebruikmaken en mooie producten ontwikkelen, is weliswaar hun verdienste, maar enig besef van zijn afhankelijkheid van publieke investeringen zou Cook niet misstaan.

Het belang van publiek gefinancierd onderzoek voor de economische groei van de toekomst is een reden temeer voor nationale en supranationale instellingen om werk te maken van een effectief fiscaal regime voor multinationale bedrijven. Lange tijd is dit als een nooit te realiseren utopie beschouwd, totdat het na de kredietcrisis eindelijk op de internationale agenda's kwam te staan.

Voordat de 13 miljard door de Ierse overheid bij Apple is opgehaald, moeten er nog veel juridische obstakels worden overwonnen. De Europese Commissie heeft zich hier terecht niet door laten afschrikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden