Tijd van pappen en nathouden voorbij

Competitie..

PANNINGEN Emotie van supporters laat zich niet eenvoudig beteugelen. Dus klinkt zaterdag voortdurend ‘hup Sittardia’ van de tribune, ook al staat die ploeg in de eredivisie niet langer op eigen benen sinds de handbalclubs BFC, V & L en Sittardia besloten gezamenlijk op te trekken als Tophandbal Zuid-Limburg.

Het is een unieke en historische gebeurtenis als de nieuwe combinatieploeg zich zaterdagavond tijdens het eerste competitieduel presenteert. Voor de drie verenigingen, tot voor kort elkaars grote rivalen die niets van een fusie wilden weten, is de tijd van pappen en nathouden voorbij. Gedwongen door financiële noden worden de krachten gebundeld om verder sportief afglijden te voorkomen en het handbal in Zuid-Limburg nieuw leven in te blazen.

‘Langer doorgaan op de manier zoals het ging was niet verstandig geweest’, zegt recordinternational Lambert Schuurs, bijna 46 jaar, assistent-trainer en als het nodig is speler van het topteam. Hij traint nog elke dag. ‘De drie clubs zitten te dicht bij elkaar in een te klein gebied. Het spelersarsenaal is daardoor beperkt. Er zijn heel wat Zuid-Limburgse handballers die in België en Duitsland spelen. Het is noodzaak daar iets aan te doen.’

Nadat Joop Alberda en marketingdeskundige Frank van den Wall Bake een haalbaarheidsonderzoek verrichtten, presenteerden zij op 1 april hun plannen voor tophandbal in het zuiden van Limburg. Doel is de Europese subtop. Op 30 juni werd een convenant ondertekend tussen de clubs en de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en de provincie Limburg.

‘Er is lang gewacht met het nemen van beslissingen’, meent Schuurs. Ambtelijke en politieke processen zorgden voor vertraging. ‘Heel wat spelers hadden toen al eieren voor hun geld gekozen en hun heil elders gezocht. Als het anders was verlopen zouden er nu meer spelers van niveau in het team spelen.’

Ook Tjeu Kikken, woordvoerder van de drie clubs, vindt het jammer dat sommige jongens niet langer wilden wachten. Aan de andere kant had hij zo zijn bedenkingen. Want als spelers voor veel geld en minder trainingsuren naar België vertrekken, dan kun je je ook afvragen of zo’n speler echt topsport wil bedrijven.

In dit overgangsjaar moet het bij Tophandbal Zuid-Limburg komen van keeper Comans van het leeggelopen BFC, drie spelers van V & L, zeven jongens van Sittardia en een paar Duitsers uit Aken.

Verreweg de belangrijkste aanwinst is geen speler, maar trainer Aleksandr Rymanov. Hij speelde 214 interlands voor Rusland waarmee hij in 1982 de wereldtitel veroverde en in 1988 olympisch kampioen werd. De afgelopen 20 jaar kwam hij als speler en trainer uit in Duitsland.

‘Een absolute toptrainer’, zegt Schuurs. Hij kan het weten. ‘Ik heb heel wat trainers meegemaakt. Wat hem zo speciaal maakt is zijn onbevangenheid binnen het Limburgse.

Zijn ervaring hoe hij met mensen moet omgaan is echt onvoorstelbaar. Hij bezit zoveel kwaliteiten om spelers te motiveren en te boeien dat ik denk dat wij met dit team nog wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.’

De eerste surprise vindt plaats in Panningen, waar de pas geconstrueerde combinatieploeg met 23-21 van Bevo wint, de nummer drie van het voorbije seizoen. Merten Krings is topscorer met acht doelpunten. De aanmoedigingen van de aanhang zijn een uiting van sentiment. Het is geen beste wedstrijd. In de manier waarop wordt gepoogd druk op de tegenstander te zetten, wat vaak door slordigheden mislukt, is onmiskenbaar de hand van Rymanov zichtbaar.

‘Het is niet zo dat er in het eerste jaar een team moet staan dat landskampioen gaat worden’, zegt Wil Knols, manager van Sittardia en dit seizoen van het topteam. De bedoeling is dat er over enkele jaren een ploeg staat die bestaat uit door BFC, V & L en Sittardia opgeleide spelers. Met misschien een paar aanwinsten uit het buitenland om het cachet te geven.’

Heikel punt is het talententeam dat dit seizoen als V & L uitkomt in de eredivisie. Volgend jaar zal het anders zijn en krijgen ze een plek in de eerste divisie.

‘Wij in het zuiden denken dat ook het talententeam in de eredivisie moet spelen’, zegt Knols. ‘Er lopen jongens in rond die daar thuishoren. Als dat niet mag gaan ze de grens over. We zullen harde noten moeten kraken met het handbalverbond.’

Het realiseren van het masterplan is op gang gekomen, maar Knols wordt geregeld geconfronteerd met problemen van praktische aard. ‘We zullen nog heel wat emoties moeten overwinnen. Natuurlijk zijn er bij de drie verenigingen mensen die menen dat wij hun club hebben uitgekleed.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden