Tijd om de raskat een kans te geven

Aaf Brandt Corstius
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In de tot nu toe vruchteloze zoektocht naar een babypoesje om ons huishouden mee op te vrolijken, kwam ik op Marktplaats vooral veel Ragdollkittens tegen. Het is opvallend hoeveel raskatten er op Marktplaats staan, en hoe weinig huis-tuin-en-keukenkatjes. Ik wil een heel gewoon katje, maar er worden alleen maar ingewikkelde Perzen aangeboden, waarbij dan als extra aanbeveling 'met neus!' staat.

Ik besloot de Ragdoll te googelen. Misschien moest ik een raskat eens een kans geven na een leven gevuld met vuilnisbakpoezen.

En toen stuitte ik op een fenomeen waarmee ik ook nog niet bekend was: de excentrieke wikipediapagina. Op de meeste wikipediapagina's hebben de auteurs hun best gedaan zo droog en encyclopedisch mogelijk te schrijven, met moeilijke woorden als 'aanvankelijk' ('Aanvankelijk zou Mickey Mouse de naam Mortimer krijgen'). Maar de schrijver van de ragdollwikipediapagina is, welnu, meer literair van aard. Meer verhalend ingesteld.

Het onderdeel 'Geschiedenis' begint nog rustig: 'De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren zestig.' Maar daarna stappen we op de rollercoaster die het verhaal van de Ragdolls is. 'Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze kat, Josephine, was van An Bakers buurvrouw. Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden, maar zij overleefde dit ongeluk wel.'

Dit meandert tijdenlang door. 'Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwartbruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater, ondanks zijn uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, maar was hij dat niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beiden waren zoons van Josephine maar volgens Ann van verschillende vaders.'

Het wordt ingewikkeld: 'Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks.'

Hogere ragdollkunde.

Hoe wéét de schrijver van het ragdoll-lemma dit allemaal? Was hij of zij erbij in de jaren zestig? Is zij de buurvrouw?

Een ding is zeker: ik zal nooit meer een Marktplaatsadvertentie over een Ragdoll kunnen lezen zonder aan Ann Baker en haar buurvrouw te denken. Sowieso vind ik dat er meer oeverloze verhalen op Wikipedia moeten. Meer over aanrijdingen die voor het verhaal niet van belang zijn, en over katten met mogelijkerwijs verschillende vaders.

En vooral moet er meer over buurvrouwen in encyclopedieën, want laten we wel wezen, de invloed van de buurvrouw op poezenfokkers, maar ook op uitvinders, kunstenaars, politici en andere grootheden is ongetwijfeld groot. En daar hoor je nou nooit eens iemand over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden