Tijd, een rekbaar begrip

Ondanks of juist dankzij alle ervaring blijft tijd een lastig gebeuren.

Claudia Hammond: Supersnel slowmotion

Atlas Contact; 336 pagina's; € 21,95.

In de fysica verloopt tijd niet, maar ís hij er gewoon. Zaken als verleden, heden en toekomst zijn slechts menselijke illusies. Voor natuurkundigen mag daarmee de kous af zijn, voor psychologen begint het dan pas. Enter Claudia Hammond (1971), prijswinnend presentatrice van een wetenschapsprogramma op BBC Radio 4. Haar tweede boek, Supersnel slowmotion, gaat juist in op de omslachtige manier waarop het zoogdier mens deze doodgewone dimensie ondergaat.

Ze doet dat aan de hand van een hoop wetenswaardigheden uit de psychologie en daarbuiten. Daar zitten nogal wat onderzoekjes bij met een Diederik-Stapelachtig geurtje, zoals dat de tijd trager lijkt te verlopen als je net een vervelende opmerking te horen hebt gekregen. Maar er zitten ook fascinerende verhalen tussen. Zo zijn er wetenschappers die hebben geprobeerd vast te stellen of het waar is dat bij hevige angst je hele leven in een flits aan je voorbij trekt. Ze schrokken er niet voor terug daartoe zichzelf met meetapparatuur en al ruggelings van een wolkenkrabber te werpen.

De auteur vat het begrip tijd ruim op: in veel van haar verhalen speelt tijd eerder een belangrijke bijrol dan de hoofdrol. Tegen het eind zakt het boek wat in, met een aantal goedbedoelde lifestyle-tips om met die vermaledijde tijd uit de voeten te kunnen. Probeer 'mindfulness' eens uit, bijvoorbeeld.

Een groot deel van wat er in Supersnel slowmotion staat weet iedereen: dat de tijd lijkt te kruipen als je ergens in de rij staat. Andere dingen weet iedereen eigenlijk ook wel, maar je staat er niet zo vaak bij stil: dat mensen hun hele leven door geneigd zijn te overschatten hoeveel tijd ze in de toekomst zullen hebben, om iets te noemen. Hammond concludeert overigens dat dat een teken is van een gelukkig en gezond leven. Het leven moet voorwaarts worden geleid, om met Kierkegaard te spreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden