Tijd dringt in Irak

Bindende afspraken behoren als zodanig te worden geëerbiedigd, en alleen al daarom is het betreurenswaardig dat de Iraakse politieke leiders er niet in zijn geslaagd om tijdig een ontwerp voor een definitieve grondwet door het parlement te loodsen....

Of de extra tijd uitkomst zal bieden, is hoogst onzeker. Naar verluidtliggen de standpunten nog ver uiteen. Koerden willen dat in de grondwet eenvergaande mate van autonomie wordt vastgelegd voor hun regio, een deel vande shi'ieten wenst dat ook voor het zuiden, terwijl de soennieten juistbevreesd zijn voor een te vergaande federalisering van het land. Er heerstonenigheid over de verdeling van de olie-opbrengsten, de rol van de islamen de positie van de vrouw.

Dat de beraadslagingen moeizaam verlopen, kan overigens niet verbazen.Conflictoplossing is in Irak bijna dertig jaar uit de loop van het geweergekomen het geweer van Saddam Hussein, wel te verstaan. Zijn dictatuurheeft de etnische en religieuze tegenstellingen aan het zicht onttrokken,maar geenszins verminderd. Het bedrijven van vreedzame, democratischepolitiek moet in feite opnieuw worden uitgevonden en geleerd. In dat lichtbezien mag het zelfs bemoedigend worden genoemd dat de verschillendepartijen de wil tonen om de onderhandelingen nog een week voort te zetten.Ze hadden ook de handdoek in de ring kunnen gooien en zonder verdereomwegen kunnen aansturen op nieuwe verkiezingen.

Die optie blijft voorhanden, maar dat zou wel een pijnlijk zwaktebodzijn, waarbij alleen de jihadisten en revanchisten garen spinnen. In eenland dat zozeer wordt geplaagd door geweld en dat mede vanwege hetpermanente gebrek aan veiligheid te kampen heeft met zoveel economischeproblemen, zoals het IMF in een gisteren uitgebracht rapport nog eens heeftvastgesteld, is het van het grootste belang dat het politieke proces zijnwaarde bewijst. De politici zijn dat ook verplicht aan de kiezers die injanuari een verrassend grote animo aan de dag legden om hun stem uit tebrengen. Het is zeer de vraag of ze daartoe opnieuw bereid c.q. in staatzijn als er in Bagdad geen tastbare politieke vooruitgang wordt geboekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden