nieuws

Tiger Woods ontsnapte ‘ternauwernood aan de dood’ bij auto-ongeluk

Golf superster Tiger Woods verongelukte bijna op 23 februari. De miljardair kwam er met twee gebroken benen en een verbrijzelde enkel vanaf. Het is niet de eerste keer dat Woods, al dan niet onder invloed, een verkeersongeval heeft. Oorzaak van dit nieuwe auto-ongeluk van Tiger Woods is nog onbekend.

De auto waar Woods bijna in verongelukte, moest omhoog worden getakeld. Beeld EPA
De auto waar Woods bijna in verongelukte, moest omhoog worden getakeld.Beeld EPA

‘Mijn naam is Tiger’, was het eerste wat de golfmiljardair zei toen plaatsvervangend sheriff Carlos Gonzales als eerste het wrak bereikte in de kustplaats Ranco Palos Verdes, vlakbij Los Angeles. ‘Hij was kalm en helder en droeg veiligheidsgordels’, zei Gonzalez. Vlak daarvoor was hij met de auto van de weg geraakt en van een steile heuvel afgegleden waarbij het vehikel, een Genesis Suv, over de kop was geslagen.

Brandweerlieden moesten hem bevrijden. Hij bleek beide benen te hebben gebroken en ook was zijn enkel verbrijzeld. Woods moest overgebracht worden naar een ziekenhuis in Los Angeles. ‘De verwondingen zijn niet levensbedreigend’, zo werd uren later op een persconferentie verteld. Woods was geopereerd aan zijn rechteronderbeen. Over de oorzaak van het ongeluk zijn geen mededelingen gedaan, maar een politieman meldde wel dat hij ternauwernood aan de dood was ontsnapt

Het is de volgende episode in de tumultueuze levenswandel van een van de grootste sportsterren van de laatste decennia. Hij verwierf een heldenstatus door in een sport die door blanke mensen overheerst was tot de allerbeste in de geschiedenis uit te groeien. Maar nadat hij zijn veertiende majoroverwinning in 2008 behaalde op de US Open – vier minder dan recordhouder Jack Nicklaus – kreeg hij voor het eerst last van zijn rug. Meteen daarna raakte hij in opspraak door een reeks van buitenechtelijke affaires die leidden tot de scheiding van zijn Zweedse echtgenote Elin Nordegren. Woods moest na een knallende ruzie zijn eigen huis ontvluchten, waarbij hij met zijn Cadillac tegen een brandkraan en boom aanreed.

Over het ongeluk deden allerlei speculaties de ronde. Woods verklaarde daarop dat hij als enige verantwoordelijk was voor het ongeval en noemde het voor de rest een privézaak. Maar hij was later gedwongen alsnog publiekelijk door het stof te kruipen en stopte zelfs enige tijd met golf. Helemaal terug aan de top kwam hij daarna niet meer. Telkens kreeg hij nieuwe blessures. Hij had korte tijd een relatie met skister Lyndsey Vonn.

In 2017 raakte hij opnieuw in opspraak nadat hij door de politie was aangehouden, nadat hij onder invloed van drugs in een auto bivakkeerde. Hij kreeg een taakstraf van 50 uur en moest gedwongen naar een afkickkliniek. Toen niemand meer een cent voor zijn carrière gaf won hij in 2019 uit het niets The Masters in Augusta, het meest prestigieuze van de vier majors. Het werd de grootste comeback uit de sportgeschiedenis genoemd.

De inmiddels 45-jarige Woods had afgelopen weekeinde nog een interview gegeven op Golf Channel, nadat hij in januari zijn inmiddels vijfde rugoperatie had ondergaan. Daarin zei hij nog hoop te koesteren deel te kunnen nemen aan The Masters van 11 tot 15 april. Op de laatste The Masters die wegens corona pas plaatsvond in november 2020 werd hij 38ste.

Zijn laatste wedstrijd was in december toen hij samen met zijn zoon Charlie het PNC Championship speelde, een informeel toernooi. Hij had opnieuw last gekregen van zijn rug vanwege een beknelde zenuw. Eind januari werd hij daaraan geopereerd. En inmiddels was hij stapje voor stapje weer gaan oefenen. ‘Ik moet heel voorzichtig, zelfs als ik uit bed stap of mijn veters vastmaak moet ik uitkijken. Hij oefende wel al iets met een extra lange putter, waardoor hij niet zo diep hoefde te buigen. Zo kon hij zijn rug sparen.

Woods is voorlopig nog niet van plan te stoppen. De hoop dat hij het record van 18 major-overwinningen van Jack Nicklaus zal verbeteren, lijkt ijdel. Dan zou hij na zijn 45ste nog vier majors moeten winnen. Maar Woods jaagt ook nog op het record van Sam Snead van 82 overwinningen op de PGA Tour, het professionele golfcircus door de VS. Daar is hij nog slechts een titel van verwijderd. Doordat hij in 2021 maar negen toernooien had gespeeld is hij teruggevallen op de wereldranglijst naar een 50ste plek.

In het interview durfde Woods echter geen datum te noemen voor zijn terugkeer op de Tour. Op de vraag of hij op The Masters weer van de partij zal zijn, antwoordde hij: ‘Ik hoop dat ik het haal. Veel hangt af van mijn artsen, therapeuten en ook mijzelf. Wat het plan is? Ik weet het nog niet. Eerst kijken wat de MRI laat zien en hopen dat alles goed geneest. Wanneer dat het geval is, kan ik meer activiteiten doen. Ik moet voorzichtig zijn, want ik heb maar één rug’ Afgelopen weekeinde was Woods nog gastheer van zijn eigen toernooi, het Genesis Open, dat werd gewonnen door Max Homa. De auto waarmee Woods het ongeluk kreeg, was ook een auto die in dat toernooi werd gebruikt om spelers naar hun hotel te brengen.

Het nieuwe ongeluk zal ongetwijfeld leiden tot hernieuwde speculatie leiden over de voortzetting van zijn carrière. Golfspelers hebben het geluk dat zij hun sportcarrière lang kunnen voortzetten. Vijftigers en zelfs een enkele zestiger op de professionele tour zijn geen uitzondering, hoewel ze meestal weinig meer winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden