Tieten

Het uitdijende leger VPRO-humoristen kent twee veteranen (Van Kooten en De Bie) die niet uit de poep, pies, kut en lul-traditie voortkomen....

Ik vergeet de tieten nog. Wie de jeugd wil vangen, vooral dat deel met eigen geld, moet aandacht besteden aan zekere lichaamsdelen en excrementen. Tot dit besef zijn inmiddels ook kwaliteitsomroepen en -kranten gekomen.

De VPRO begon zondag met de humoristische serie Luif. Die heeft toekomst. Van de acht sketches bleven er twee gevrijwaard van voornoemde lichaamsdelen en excrementen. Er werd in 25 minuten heel wat gepiest en gepijpt. Niet dat we iets zagen (voor het oog verdragen humor en porno elkaar niet) maar we hoorden er nogal veel over.

Bij één sketch werd ik op het verkeerde been gezet. Twee zwervers 'schuilen' in een pashokje van V & D. Ik dacht: typisch VPRO, het lot van de misdeelden belichten. De zwerfster werd besprongen door de zwerver. Ze riep: 'Vuilak, rot op' Ik dacht: typisch VPRO, weet nu ook hoe je jeugdige leden wint.

Het programma (de VPRO noemt dit genre absurdistische humor) is van Marjan Luif. Die is bekend van jeugdprogramma's. Daarin gaat het ook vaak om poep en lul maar dan op een leuke, Ome Willem-manier: Lust je nog een broodje poep?. Het programma Luif is bedoeld voor volwassenen. En voor 12-jarige meisjes die in de VPRO-gids altijd klagen dat hun verkering niet wil beffen.

Soms kan de oudste vorm van humor wèl leuk zijn. Van Kooten, eind jaren zeventig: 'Als je al mijn erecties bij elkaar legt dan kom je van Den Haag tot Pisa en dan krijg ik die scheve toren ook nog overeind.'Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden