Tier middelpunt Aalsmeers handbalfeest

Bloemen (vanzelf), champagne en vooral een flinke stroom van eerlijke en oprechte vreugde-uitingen. De handballers van Aalsmeer veroverden zaterdag in eigen hal de nationale titel en knepen elkaar na afloop in de armen om toch vooral zeker te zijn van de nieuwe status....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

AALSMEER

De onttroning van Sittardia gebeurde in de derde ontmoeting uit de afsluitende 'best of three' tussen de sterkste teams van Nederland en zat er eigenlijk al een heel seizoen lang aan te komen. In de reguliere competitie èn in de play-offs eindigden de Aalsmeerders als eerste boven de favoriet uit Sittard. De onderlinge confrontaties leverden het kleinst mogelijke verschil op, maar dit maal stopte de klok bij 16-14.

Aalsmeer-trainer Jan Alma gaf na afloop toe een heel andere speech te hebben voorbereid. De Hagenaar had verwacht te moeten spreken over 'een mooie droom, die in de slotfase aan diggelen ging door het surplus aan ervaring bij Sittardia' en hield het er nu op dat 'Aalsmeer beter had weten om te gaan met de angst te verliezen'. Een aannemelijke verklaring, die tevens het lage niveau van het beslissende duel verduidelijkte.

Bij speler Tony Mets drong de nieuwe realiteit al tijdens de wedstrijd door. Nog voor het verstrijken van de speeltijd spoedde hij zich met bal en al in de richting van de eigen keeper Peter Tier om het feestje toch vooral in te zetten met de man die wegens blessures noodgedwongen onder de lat moest.

Tier, als keeperstrainer voorbestemd om in de schaduw te opereren, speelde haast nog beter dan tijdens het eerste kampioenschap van Aalsmeer, op de kop af tien jaar geleden. Hij was daarbij, Aussoren was daarbij, en Kooy was daarbij, voor de rest bestaat de ploeg uit een verzameling jongeren die in die tijd met spandoeken op de tribunes zat.

Aalsmeer werkt met eigen kweek en dat zal in de toekomst nauwelijks veranderen. Vrijwel alle jeugdploegen veroverden dit seizoen de titel en financieel is de vereniging, die nog niet zo lang geleden hoge schulden moest aflossen en daarom de dure vrouwenafdeling opdoekte, gezond. Hoofdsponsor Trifty kreeg flink wat aandacht op radio en televisie en ook verwacht men in Aalsmeer een steunbetuiging van de bloemenbazen.

Tony Mets gaf de toon aan met het eerste doelpunt. Bij een break-out schoof hij op zijn buik door en ramde enkele reclameborden. Zijn inzet werd beloond met een doelpunt en met de nodige decibels uit de kelen van de tweeduizend supporters die een kaartje hadden weten te bemachtigen.

Het merendeel van de in totaal dertig doelpunten kwamen tot stand uit strafworpen of uit break-outs, want veel ruimte voor normale velddoelpunten gaven de rivalen elkaar niet. De scheidsrechters Brussel en Van Dongen voorkwamen erger, maar net als in de eerdere confrontaties kwamen de liefhebbers van zuiver handbal niet bijster aan hun trekken.

Bij Sittardia functioneerde de tandem Schuurs/Van Olphen naar behoren (al haalden beiden niet het hoge eigen niveau van vorig seizoen, toen Aalsmeer en Sittardia ook al overbleven uit het veld van tien eredivisieteams), speelde Kaba zeer sterk, maar kwam schutter Consten maar niet in zijn spel. De beslissing van de scheidende trainer Velraeds om Consten de strafworpen te laten nemen, pakte niet goed uit. De krachtpatser miste twee stuks en bleef verbazend zwak schieten.

Aalsmeer drong aan na de stand 7-7 en hield Sittardia de resterende speeltijd op voldoende afstand: 10-7, 10-8 bij rust, 12-9, 15-12, 16-14.

AALSMEER: Nederlands kampioenschap, beslissingswedstrijd: Aalsmeer - Sittardia 16-14.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden