Tientje

r wordt aangebeld, en daar is ie weer, die stem waar je tegen moet kunnen. 'Háll¿h! NCRV's Mán bijt h¿nd...' Of u ook méér Man bijt hond wilt, vraagt de stem. Zo ja (en ze zijn er - dagelijks zo'n half miljoen - die zich kostelijk vermaken met deze kermisattractie vol gekke Henkies): 'Word dan lid voor een tientje, en ontvang de Man bijt hond dvd-box gratis!'


Gratis, voor een tientje.


Je kunt deze dagen geen publieke zender meer opslaan of je stuit op reclamespotjes waarin omroepen kijkers smeken lid te worden. Reclame moet je wantrouwen. Dat hebben Radar en Kassa ons zelf jarenlang ingepeperd, en terecht. En dus moet dat ook gelden voor de eigen spotjes.


Namens Omroep MAX doet Jan Slagter een klemmend beroep op ons zijn omroep overeind te houden. En daarmee hemzelf, want hij is de meest ingezette presentator van zijn eigen omroep. De EO zendt korte flitsen uit met een dromerige kijker, starend naar de tekst 'Mijn omroep zet me aan het denken'. Dat kunnen ze wel zeggen, ja.


Maar het bontst maakt de KRO het. Of liever: Leo Fijen, het katholiekste kopstuk van de RKK, die weer onder de KRO valt.


We staan in een kerk, een orgel speelt, de camera draait van het hemelse gewelf naar misdienaren die in koor staan. En daar is Leo Fijen. Vóór het zingen gaat hij de kerk uit, en spreekt de kijker toe bij de deur. Leo balt beide handen tot speelgoedpistool, zoals kinderen die cowboytje spelen, en richt de wijsvingers op de kijker. Met stemverheffing vuurt hij af: 'De Eucharistievieringen hebben een vaste plek op de zondagmorgen. Maar als het aan de politiek ligt, is er geen geld meer en zullen ze verdwijnen. Op korte termijn zelfs. De KRO nu wil er alles aan doen om te zorgen dat de Eucharistievieringen op tv blijven. Met úw financiële bijdrage. En daarom vraag ik u: red de Eucharistievieringen.'


Voor een tientje ben je KRO-lid en komt alles goed. En krijg je een boek: 'Geloofsgesprekken', door Leo Fijen.


In de omroepwereld is veel gratis voor wie een tientje op zak heeft. Maar daar gaat het even niet om. Het is de valse suggestie die Fijen wekt.


'De politiek' bemoeit zich niet met de inhoud van programma's, zolang die geen wetten overtreedt. En dus ook niet met het wel of niet uitzenden van de eucharistieviering. 'De politiek' wil enkel bezuinigen op de publieke omroep, maar is misschien wel dol op de eucharistieviering op zondagmorgen - je weet het niet, en dat is maar goed ook. De enige die beslist over de eucharistieviering, is de omroep. Als Fijen zijn missen wil behouden, moet hij bij zijn omroep zijn. Als de KRO zich zorgen maakt om de eucharistieviering, hoeft ze die alleen maar te blijven uitzenden. Daar helpt geen tientje lidmaatschapsgeld aan.


Maar Fijen doet net alsof het allemaal aan u ligt. Omdat u maar geen lid wilt worden. Door uw schuld, door uw schuld, door uw grote schuld. Het heeft er alle schijn van dat Fijen zich niet zozeer druk maakt om de eucharistieviering, maar om zijn eigen salaris. Dat mag, zelfs van God. Maar jokken niet.


Op andere tijdstippen gaat het Fijens KRO trouwens helemaal niet om de kerkdienst, maar om detectives. En in een nog andere werkelijkheid maakt de KRO zich naar verluidt vooral druk om een talkshow met Eva Jinek, in een gevecht met WNL. Op de vroege zondagmorgen.


Misschien dat Antoinette Hertsenberg hier namens Radar haar tanden eens in kan zetten. Méér Vrouw bijt hond - ik bied een tientje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden