'Tientallen vluchtelingen gewond na bestorming Macedonische grens'

Tientallen migranten en vluchtelingen zijn zondag gewond geraakt, toen de politie van Macedonië traangasgranaten en rubberen kogels afvuurde op een menigte die door het hek op de grens met Griekenland probeerde te breken. De Griekse regering noemde het optreden van de Macedonische politie 'gevaarlijk en betreurenswaardig'.

Een gezin heeft tandpasta op hun gezichten gesmeerd om zich te beschermen tegen traangas. Beeld null
Een gezin heeft tandpasta op hun gezichten gesmeerd om zich te beschermen tegen traangas.

Ruim tienduizend vluchtelingen zitten sinds februari bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens vast, nadat Macedonië de grens had afgesloten. Het land reageerde daarmee op het sluiten van de grenzen door andere landen op de 'Balkan-route'. Langs die route trokken vorig jaar honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland en andere noordelijke landen.

Volgens de Griekse autoriteiten zette de Macedonische politie traangas, rubberkogels en schokgranaten in om de woedende menigte terug te drijven. Macedonië zegt dat een groep mannen het hek bestormde en met stenen naar de politie gooide. De politie zou alleen traangas hebben gebruikt. Volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen heeft de organisatie 300 mensen behandeld, onder wie dertig met wonden van rubberkogels. Er waren ook veel vrouwen en kinderen met ademhalingsproblemen als gevolg van het traangas.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sprak tijdens een bezoek aan Griekenland en Turkije zijn zorgen uit over de berichten uit het opvangkamp Idomeni. 'De situatie in het kamp is gespannen. Ik neem naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag contact op met mijn Macedonische collega om navraag te doen naar de toedracht', zei Koenders.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Migranten rennen weg met kinderen die in contact zijn gekomen met traangas. Beeld null
Migranten rennen weg met kinderen die in contact zijn gekomen met traangas.

Vluchtelingen terug naar Turkije

Koenders was met enkele EU-collega's in Griekenland en Turkije om poolshoogte te nemen van de situatie voor de vluchtelingen. Sinds kort is er een begin gemaakt met het terugsturen van migranten uit Griekenland naar Turkije in het kader van een akkoord tussen de Europese Unie en Ankara. Dat houdt in dat pas gearriveerde vluchtelingen worden teruggebracht naar Turkije. In ruil daarvoor brengt de EU een even groot aantal mensen uit vluchtelingenkampen in Turkije over naar EU-landen. Bovendien krijgt Ankara zes miljard euro steun voor de opvang van vluchtelingen uit Syrië.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de regeling. Volgens hen is Turkije geen veilig land voor vluchtelingen, ook al omdat het soms groepen vluchtelingen terugstuurt naar Syrië. Koenders beklemtoonde in een gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavusoglu de noodzaak om humanitaire en internationaalrechtelijke afspraken te respecteren. 'De Turkse autoriteiten onderschrijven deze principes en dat is van essentieel belang', zei hij na afloop van het overleg. 'Dit gaan we nauwlettend in de gaten houden.'

Een vrouw en haar kind huilen nadat ze zijn blootgesteld aan traangas. Beeld null
Een vrouw en haar kind huilen nadat ze zijn blootgesteld aan traangas.

Gastvrij Turkije

De bewindsman voerde zondag in Istanbul eveneens gesprekken met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Amnesty International. Hun signalen over misstanden worden serieus genomen, maar hij tekende daarbij wel aan dat de Europese Commissie de kans moet krijgen om berichten te controleren alvorens conclusies kunnen worden getrokken.

Tegenover Çavusoglu sprak Koenders zijn waardering uit voor de gastvrijheid van Turkije. 'We moeten niet vergeten dat Turkije nu al meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen opvangt. Ze doen dat met toewijding en met veel energie. Dat verdient veel erkenning', aldus Koenders.

Ondanks alle kritiek bleef Koenders achter het akkoord met Turkije staan. 'We gaan een einde maken aan de mensensmokkel. We gaan voorkomen dat mensen hun leven riskeren op zee en we zijn bezig een veilige en eerlijke route op te zetten, zodat vluchtelingen naar Europa kunnen komen.'

Vluchtelingen bij grens tussen Griekenland en Macedonië, ze hebben hun gezicht bedekt tegen de traangas. Beeld null
Vluchtelingen bij grens tussen Griekenland en Macedonië, ze hebben hun gezicht bedekt tegen de traangas.
Een migrant laat een rubberkogel zien die zou zijn afgevuurd door de Macedonische veiligheidstroepen. Beeld null
Een migrant laat een rubberkogel zien die zou zijn afgevuurd door de Macedonische veiligheidstroepen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden