Nieuws Asielaanvraag

Tientallen uitgeprocedeerde asielgezinnen krijgen na meerdere afwijzingen alsnog verblijfsvergunning

Jaarlijks krijgen tientallen uitgeprocedeerde asielgezinnen alsnog een verblijfsvergunning, vaak na meerdere keren te zijn afgewezen. Dit meldt het AD naar aanleiding van het onderzoek Family Matters, dat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag publiceert.

In de gezinslocatie aan de Barchman Wuytierslaan in Amersfoort wonen veel kinderen. Beeld Frans Kanters

Asielgezinnen die geen verblijfsvergunning krijgen, worden in Nederland opgevangen in speciale gezinslocaties. Daar worden ze voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst. Tijdens hun verblijf, die varieert van enkele weken tot jaren, doorlopen gezinnen vaak meermaals de asielprocedure. Als hun omstandigheden zijn veranderd, bijvoorbeeld door de geboorte van een nieuw kind, kan dit alsnog leiden tot een verblijfsvergunning. 

Uit cijfers die de IOM kreeg van de Dienst Terugkeer en Vertrek van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat vorig jaar zo’n tweehonderd bewoners in zes gezinslocaties, waar tussen de 1.500 en 2.000 mensen verbleven, alsnog een verblijfsvergunning kregen. In 2016 waren dit er nog ruim honderd.

Uit interviews met zo’n veertig asielgezinnen die de IOM aflegde, blijkt dat ouders zich blijven verzetten tegen terugkeer omdat ze bang zijn dat hun kinderen geen toekomst hebben in het land van herkomst. Maar ook omdat sommige gezinnen na lang wachten alsnog een verblijfsvergunning krijgen. Dit biedt hoop. 

Terugkeer kan bemoeilijkt worden omdat het land van herkomst de gezinnen niet terugneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.