‘Tientallen Taliban gedood in provincie Kandahar’

Bij het door de NAVO geleide offensief in het zuiden van Afghanistan zijn dinsdag vijftig tot zestig Taliban-strijders gedood, aldus de NAVO....

AP en Reuters

Het totaal aantal gedode opstandelingen sinds Operatie Medusa begon, is daarmee boven de 250 gekomen, zegt een NAVO-woordvoerder. ‘We sluiten het net rondom de Taliban. De Taliban zitten zo’n beetje in de val’. Hij kon niets zeggen over het aantal burgerslachtoffers.

Panjwayi is het hele jaar al het toneel van gevechten tussen de NAVO-troepen en de Taliban. Duizenden burgers hebben het gebied ontvlucht bij eerdere operaties.

Volgens een bewoner van Panjwayi worden vooral burgers getroffen door de aanvallen. ‘Dag en nacht vallen bommen’, aldus Mohammad Giran via zijn mobiele telefoon tegen persbureau Reuters. ‘Op elke dode Taliban-strijder zijn er drie burgerslachtoffers. De laatste tien dagen zijn tien familieleden van mij tot martelaar gemaakt. De coalitietroepen schieten op iedereen, zonder zeker te weten of het Taliban zijn.’ Een lid van de districtsraad van Panjwayi spreekt van 21 burgerslachtoffers in drie dagen, allen in het gebied Zungawad.

Volgens de internationale denktank ‘The Senlis Council’ verliest de NAVO de strijd om de ‘harten en geesten’ van de Afghanen, door zich te concentreren op militaire acties en voorbij te gaan aan de extreme armoede en honger. ‘Vijf jaar na de invasie door de VS gaat het in Afghanistan weer om de strijd over de controle over het land’, aldus directeur Emmanuel Reinert.

Sinds 2002 is 82,5 miljard dollar uitgegeven aan militaire operaties, terwijl er slechts 7,3 miljard naar ontwikkelinghulp ging, aldus de denktank in een dinsdag gepubliceerd rapport. Door het gebrek aan fondsen ‘moest het Wereldvoedselprogramma van de VN zijn plannen staken om meer dan 2,5 miljoen Afghanen van voedselhulp te voorzien’, aldus Reinert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden