Tientallen Syrische burgers gedood bij aanvallen op IS, coalitie mogelijk verantwoordelijk

Bij zware bombardementen rond de belegerde stad Manbij in Noord-Syrië zijn sinds maandag tientallen burgerdoden gevallen. In het dorp al-Tukhar, 15 kilometer boven Manbij, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag 56 burgerslachtoffers, onder wie elf kinderen. Lokale activisten spreken zelfs van ruim tweehonderd doden. Het zou gaan om ontheemde Syriërs die hun intrek hadden genomen in een schoolgebouw.

Jenne Jan Holtland
Luchtaanvallen op Manbij in juni 2016. Beeld reuters
Luchtaanvallen op Manbij in juni 2016.Beeld reuters

Veel wijst erop dat de aanval is uitgevoerd door de westerse coalitie, meer precies Amerikaanse gevechtsvliegtuigen of onbemande drones. De Amerikanen bombarderen al weken stellingen van Islamitische Staat (IS) in en rond Manbij. Een andere mogelijkheid, geopperd door de Syrische regering in Damascus, is dat het om Franse gevechtsvliegtuigen ging. In beide gevallen is al-Tukhar mogelijk de bloedigste misser in de nu twee jaar durende campagne tegen IS, aldus mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Kolonel Chris Garver, woordvoerder van de coalitie, zegde een onderzoek toe naar de beschuldigingen. Ten noorden van Manbij vielen nog eens 21 doden. In totaal zijn volgens waarnemers meer dan honderd burgers omgekomen door westerse bombardementen in het Manbij-offensief.

De burgerslachtoffers zaaien twijfel over de veronderstelde precisie van de westerse campagne en komen bovendien op een ongelegen moment. Woensdag ontving de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter collega's uit dertig landen in Washington voor de start van een tweedaagse conferentie. Carter zal zijn collega's vragen de strijd tegen IS te intensiveren. Nu al voert de coalitie een oorlog op drie fronten: Syrië, Irak en Libië, waar drie Franse militairen deze week omkwamen bij het verzamelen van inlichtingen.

Ogen gericht op Mosul

In de eerste zes maanden van dit jaar, is de schatting, verloor IS 12 procent van zijn grondgebied. De meeste ogen zijn nu gericht op de Noord-Iraakse stad Mosul, de grootste stad onder controle van IS. Het Iraakse leger is Mosul tot op 60 kilometer genaderd, en volgens bronnen van persbureau AP wil premier Haider al-Abadi de stad vanaf oktober gaan belegeren.

Ook de verovering van IS-enclave Manbij kondigt zich al geruime tijd aan, maar voorlopig houdt de terreurgroep stand met de inzet van sluipschutters en honderden mijnen en bermbommen. Een bloedige stadsoorlog zoals in Kobani dient zich nu aan. Dit weekend wisten de rebellen wel een IS-commandocentrum in het westen van de stad te veroveren, verborgen in een ziekenhuis. Ook claimt de coalitie met de bombardementen wapenopslagen, trucks en bruggen van IS te hebben verwoest. De verovering van Manbij en omgeving zou van groot strategisch belang zijn, omdat de doorvoerlijn van IS naar Raqqa dan kan worden verbroken, en indirect ook naar de rest van het zogeheten kalifaat.

Manbij werd weken geleden al omsingeld door de Syrische Democratische Troepen (SDF) een alliantie van Koerdische en Arabische rebellen die luchtsteun krijgt van de Amerikanen. In de stad leven zeker zeventigduizend Syriërs onder de bezetting van IS. Ze hebben geen toegang tot stromend water of elektriciteit, zo zei de Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein, en ze kunnen hun huizen niet ontvluchten.

Een Koerdische militant bij een vernietigd gebouw vlak bij Manbij. Beeld afp
Een Koerdische militant bij een vernietigd gebouw vlak bij Manbij.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden