'Tientallen onderzeeërs Noord-Korea verlaten bases'

Meer dan vijftig Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten voor operaties. '70 procent van de Noord-Koreaanse onderzeeërs hebben hun bases verlaten en hun locaties zijn niet bekend', meldde het Zuid-Koreaanse leger aan de persbureau Yonhap.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un aan boord van een onderzeeër. Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un aan boord van een onderzeeër.Beeld AFP

Het stalinistische land heeft ook het aantal artillerie-eenheden aan de grens verdubbeld en de hoogste staat van paraatheid afgekondigd.

Vertegenwoordigers van de twee Koreaanse landen hebben zondag in het dorp Panmunjom wel hun onderhandelingen hervat. Het overleg begon zaterdag, toen hoge functionarissen van beide regeringen bijeenkwamen in Panmunjom, dat in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea ligt.

Escalatie voorkomen

Doel van het overleg is om verdere escalatie te voorkomen. De spanningen tussen beide landen laaiden begin deze week op toen Noord-Korea een luidspreker aan de grens met Zuid-Korea beschoot. Het zuiden liet via die geluidsbox propagandaboodschappen horen die gericht waren tegen het stalinistische regime in het noorden.

Noord-Korea was daar niet van gediend en vuurde op de luidspreker. Een projectiel kwam terecht in de grenszone, vlakbij een militaire basis op zo'n 60 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Bewoners uit het grensgebied aan de Zuid-Koreaanse kant werden uit veiligheidsoverwegingen overgebracht naar bunkers.

De Verenigde Staten lieten naar aanleiding van de beschietingen weten dat het land handlanger Zuid-Korea zo nodig zal helpen.

De Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin, de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Hong Yong-pyo, de Noord-Koreaanse Kim Yang-gon en de Noord-Koreaanse officier Hwang Pyong-so tijdens de besprekingen. Beeld EPA
De Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin, de Zuid-Koreaanse minister van Eenwording Hong Yong-pyo, de Noord-Koreaanse Kim Yang-gon en de Noord-Koreaanse officier Hwang Pyong-so tijdens de besprekingen.Beeld EPA

Is het de zoveelste uitvoering van een bekend Koreaans ritueel of wordt het ditmaal misschien dan toch menens tussen Noord- en Zuid-Korea?

Een militaire wachtpost in Zuid-Korea (onder) en Noord-Korea (boven). Beeld AFP
Een militaire wachtpost in Zuid-Korea (onder) en Noord-Korea (boven).Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden