nieuwszimbabwe

Tientallen mijnwerkers Zimbabwe vast in ingestorte schacht voormalige goudmijn

In Zimbabwe wordt gevreesd voor het leven van dertig tot veertig mijnwerkers die sinds woensdag vastzitten in een ingestorte mijnschacht. Slechts zes mijnwerkers konden worden gered uit de voormalige goudmijn bij de stad Bindura, ongeveer 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Harare.

Omstanders kijken naar de reddingswerkers die proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken. Beeld AFP
Omstanders kijken naar de reddingswerkers die proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken.Beeld AFP

De schacht van de goudmijn, die niet meer in gebruik is, stortte in nadat illegale mijnwerkers mogelijk explosieven hebben gebruikt. Reddingswerkers proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken, maar door drassige grond gaat dit zeer moeizaam. Het is onduidelijk hoe diep de mijnwerkers zitten in de schacht, die 100 meter diep is.

Wellington Takavarasha, hoofd van de Zimbabwe Miners Federation (ZMF), zegt tegen de Britse krant The Guardian de hoop nog niet te hebben opgegeven. ‘Zodra het water uit de tunnel is, kunnen de reddingswerkers hun werk hervatten. Het lastige is dat je nooit weet hoeveel mensen er in de tunnel zitten. Ze gebruiken geheime tunnels - wat heel gevaarlijk is.’

Risico’s

Ongelukken in mijnen komen in Zimbabwe steeds vaker voor, nu steeds meer burgers gedwongen door de erbarmelijke economische situatie in het land hun toevlucht zoeken tot de illegale mijnbouw. Onlangs kwamen tien mensen om in een verlaten goudmijn elders in het land. ‘Het werk dat deze illegale mijnbouwers doen is gevaarlijk omdat ze vaak geen mijnbouw- of technische expertise hebben’, aldus Farai Maguwu, directeur van het Centrum voor het Bestuur van Natuurlijke Hulpbronnen ( CNRG) tegen nieuwszender Al Jazeera.

De onervaren mijnwerkers nemen bovendien steeds grotere risico’s door de mijnen ook in het regenseizoen te betreden. Als gevolg van klimaatverandering en steeds langere periodes van droogte denken de illegale mijnwerkers ten onrechte het hele jaar door te kunnen mijnen. ‘In dit seizoen zouden we minder mensen in de mijnen moeten zien. Ze horen nu aan het werk te zijn op het land omdat de grond te nat is’, zei Magawu.

Volgens Maguwu is het ‘falende overheidsbeleid’ er schuldig aan dat wanhopige burgers de mijnen in gaan om te kunnen overleven. Zimbabwe is nog steeds niet hersteld van de diepe economische crisis waarin oud-president Robert Mugabe het land heeft gestort. Inflatie en werkloosheid zijn met respectievelijk 500 en 90 procent torenhoog, bijna de helft van de 7,7 miljoen inwoners lijdt volgens het Wereld Voedselprogramma honger. Door corona-lockdowns is de situatie voor veel burgers verder verslechterd.

Hoewel de burgers er straatarm zijn, is Zimbabwe rijk aan waardevolle grondstoffen, waaronder goud, diamanten, nikkel en ijzererts. 10 tot 20 procent van de bevolking leeft van legale en illegale mijnbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden