Tientallen mensen glippen door poortjes Zaventem

Het veiligheidspersoneel op de Brusselse luchthaven Zaventem slaat alarm omdat al zeker vijftig mensen zonder controle door de nieuwe veiligheidspoortjes zijn geglipt. Twee vakbonden hebben maandag stiptheidsacties aangekondigd, net nu er topdrukte op de luchthaven wordt verwacht. Dat staat in de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Redactie

Wie binnen Europa vliegt, moet in Brussels Airport (Zaventem) voorbij de nieuwe veiligheidspoortjes die sinds eind maart in gebruik zijn. Bij Schengen-vluchten zijn er geen identiteitscontroles door de autoriteiten maar moeten passagiers hun paspoort en boarding pass zelf scannen. 'Maar de poortjes zijn verre van ­betrouwbaar', waarschuwt Bart ­Neyens van de socialistische vakbond ACOD Vliegwezen. 'We hebben weet van vijftig incidenten sinds eind maart. Tientallen reizigers zijn door de poortjes geglipt.'

Zondag zijn twee indringers er zelfs in geslaagd zonder ticket op een vliegtuig richting Rome te stappen, door achter iemand aan te lopen die wel een boarding pass had. Pas in het vliegtuig kwam uit dat ze geen instapkaart hadden. Het personeel liet vervolgens iedereen uitstappen en alle bagage uitladen. Het vliegtuig bleef hierdoor drie uur aan de grond. De twee mannen zijn ondervraagd door de politie en weer vrijgelaten. Ze waren zelf verbaasd dat ze nergens zijn tegengehouden.

Het zit het veiligheidspersoneel zo hoog dat de socialistische en liberale vakbonden maandag 3 augustus stiptheidsacties zullen voeren. 'Gedurende enkele uren zullen we controles uitvoeren, puur volgens het boekje. Heel uitgebreid dus. Zo kunnen we de bagage uitgebreid controleren, maar agenten kunnen mensen ook al op het parkeerterrein tegenhouden voor een controle. We willen de reiziger niet pesten. Maar hij zal de stiptheidsactie waarschijnlijk wel voelen', zegt Neyens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden