Tientallen medewerkers en hoge managers betrokken bij sjoemeldiesel-affaire
Tientallen medewerkers en hoge managers en een oud-directeur van Volkswagen waren betrokken bij het verdoezelen van de fraude bij uitstoottesten van de dieselauto's. Dit blijkt uit een civiele zaak die tegen de Duitse autofabrikant loopt in Amerika, waar de 'sjoemeldiesel'-affaire vorig jaar voor het eerst aan het licht kwam.
De staat New York is de eerste van drie Amerikaanse staten die zich buigt over deze zaak, waarbij duizenden Volkswagen diesels door een foefje met de software ogenschijnlijk veel minder schadelijk stoffen uitstootten dan in werkelijkheid het geval was. Later volgen nog zaken in Maryland en Massachusetts.
Milieuwetgeving
De fraude zou zeker tien jaar onder de pet zijn gehouden en zich hebben voltrokken bij meerdere fabrieken, blijkt uit de aanklacht tegen de op een na grootste autobouwer. In september gaf Volkswagen toe inderdaad te hebben gesjoemeld. Het kostte de toenmalige directeur de kop. In de drie zaken die in de VS lopen tegen Volkswagen, staat het bedrijf terecht voor het overtreden van milieuwetgeving.
Eind vorig jaar maakte het Europees Parlement bekend in het dieselschandaal te duiken. Een parlementaire enquêtecommissie onderzoekt wat Brussel al wist van de fraude met software door Volkswagen in dieselauto's.
Begin dit jaar is Volkswagen begonnen met de omvangrijke terugroepactie van alle bij het schandaal betrokken dieselauto's. Het concern verwacht heel 2016 bezig te zijn met de vervanging van onder meer software in de voertuigen. De ingrepen kosten autobezitters volgens het bedrijf een halfuur tot een uur.
Schadevergoeding
De staat New York eist nu honderden miljoenen aan schadevergoeding van Volkswagen. Ook de staten Maryland en Massachusetts hebben rechtszaken aangespannen tegen het autoconcern. De Duitse justitie is vorige maand een onderzoek begonnen naar Winterkorn.
Wereldwijd zijn ruim 11 miljoen auto's van Volkswagen uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren. De autofabrikant uit Wolfsburg heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro vrijgemaakt voor boetes, rechtszaken en kosten voor het terugroepen van auto's. Onlangs werd een schikking van meer dan 15 miljard dollar getroffen in de Verenigde Staten om gedupeerde klanten te compenseren.