Tientallen homo’s afgeperst door 3 pubers

De minderjarige jongens die zich in Bergen op Zoom het afgelopen jaar toelegden op het afpersen van homoseksuele mannen hebben waarschijnlijk tientallen slachtoffers gemaakt. Dat blijkt uit, deels anonieme, meldingen die binnenkomen bij de plaatselijke afdeling van homobelangenorganisatie COC en uit reacties op diverse homo-chatsites op internet.

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De politie Midden- en West-Brabant, die slachtoffers eerder deze maand opriep zich te melden, heeft inmiddels meldingen binnen van vijf mannen. Twee van hen hebben ook aangifte gedaan.

Peter Verhaegh, voorzitter van de COC-afdeling in Bergen op Zoom, denkt echter dat de meeste slachtoffers zich nooit met naam en toenaam bij de politie zullen melden. ‘We hebben het over mannen die contact hebben gezocht met minderjarige jongens. Dat is strafbaar en dat maakt het nogal lastig om daarmee naar buiten te komen.’

Uit de anonieme meldingen die hij wél heeft gezien, maakt Verhaegh op dat de afpersers homo’s lokten uit heel het land en ook uit België. Verhaegh: ‘Dat gaat van Utrecht, Eindhoven en Tilburg tot aan Zeeland en Vlaanderen.’

Het Brabantse dagblad BN/De Stem maakte donderdag op basis van contacten met slachtoffers melding van zeker veertig tot vijftig gedupeerden. De afpersers zouden al sinds medio vorig jaar actief zijn. De politie van Midden- en West-Brabant, vindt het nog te vroeg om die berichten te bevestigen.

Aanhouding


De politie verdenkt vooralsnog drie minderjarige jongens van het afpersen van de mannen. Twee 16-jarigen zijn aangehouden, de derde is spoorloos. Niet uitgesloten wordt dat er meer daders zijn.

De jongens legden via homo-datingsites als bullchat.nl contact met mannen die op zoek waren naar seks. Ze presenteerden zich als jonger dan zestien. Na wat flirterig heen en weer gechat, maakten zij een afspraak met hun slachtoffers in Bergen op Zoom.

Ter plekke confronteerden zij de mannen vervolgens met de uitgeprinte chatsessies en met het feit dat hun beoogde sekspartner minderjarig was. Ze dreigden naar de politie te stappen als er niet werd betaald.

De slachtoffers werden gedwongen geld op te nemen bij pinautomaten en soms beroofd van horloge en telefoon. Sommigen raakten zeker 750 euro kwijt. Tegen enkele mannen zou ook geweld zijn gebruikt.

Verhaegh begrijpt dat de slachtoffers aarzelen om zich te melden. ‘Bullchat.nl is een beetje een platte site. Het gaat meer op sekscontacten dan om het opbouwen van een serieuze relatie. De chatters gaan recht op doel af: seks. Daar lopen ze sowieso al niet mee te koop.

‘En dan hebben deze mannen zich ook nog heel bewust gericht tot vermeende minderjarigen. Dat maakt je kwetsbaar. Al met al kun je zeggen dat de daders ondanks hun jeugdige leeftijd zeer berekenend en geraffineerd te werk zijn gegaan in het kiezen van hun slachtoffers.’

Voorzichtig


Volgens hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant toont de affaire nog eens op pijnlijke wijze aan dat mensen voorzichtiger moeten zijn met internet, ook als het niet om contacten met minderjarigen gaat.

Krol: ‘Homo’s zijn bij uitstek een kwetsbare groep, zeker diegenen die nog niet uit de kast zijn gekomen. Als zij op chatsites in ogenschijnlijk onschuldige gesprekken opbiechten dat hun familie, hun collega’s en de kerkgemeenschap van niets weten, trekken ze kwaadwillenden naar zich toe. Ze maken zichzelf chantabel. Op internet zijn steeds meer mensen actief die daarvan proberen te profiteren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden