Tientallen gewonden bij geweld Mitrovica

Bij de hevigste gevechten sinds maanden tussen Albanezen en Serviërs in de Kosovaarse stad Kosovska Mitrovica zijn gisteren tientallen gewonden gevallen....

ReutersAP en AFP

De stad is al maanden het toneel van de ernstige spanningen tussen Albanezen en Serviërs. KFOR probeert met grote personele inzet de orde te bewaren. Vorige maand braken hevige gevechten uit toen KFOR huizen doorzocht op wapens. Vorige week begon KFOR Albanezen onder militaire begeleiding terug te brengen naar het stadsdeel ten noorden van de rivier de Ibar, waar Serviërs ruim in de meerderheid zijn.

Een ruzie tussen twee jongemannen, een Albanees en een Serviër, was het begin van de gevechten, zei KFOR-woordvoerder luitenant Matthieu Mabin. Daarop werden handgranaten gegooid en schoten afgevuurd. Hij zei dat KFOR nog niet precies wist wie de wapens hadden gebruikt.

Een VN-woordvoerder in Kosovo, Phillippe Pacaud, zei echter dat Albanese jongeren vanuit een huis eerst twee handgranaten hadden geworpen naar de menigte die groeide rond de ruziemakers en vervolgens nog twee naar de Franse KFOR-soldaten die tussenbeide kwamen. Vier Fransen raakten gewond door granaatscherven.

Ongeveer tweehonderd Franse KFOR-militairen herstelden na enkele uren de orde in de wijk in het Servische stadsdeel die bekend staat als 'Klein Bosnië'. Deze wijk, vlak bij de brug over de Ibar, de verbinding tussen de vijandige stadsdelen, werd vroeger voornamelijk door Albanezen bewoond. Die zijn nu naar het zuidelijke deel gevlucht.

De Fransen sloten tijdelijk beide zijden van de brug af. Zij doorzochten woningen in de wijk op wapens. Er werden vier arrestaties verricht. Twee van de arrestanten zijn Albanese mannen die verdacht worden van het gooien van de handgranaten, aldus Pacaud. Een van hen zou door Franse soldaten in zijn been zijn geschoten.

Later op de dag klonken nog twee zware explosies in het noordelijke stadsdeel. Aanvankelijk meldde de NAVO dat de gevechten begonnen toen Serviërs zich kwamen registreren voor een terugkeer naar het zuidelijke stadsdeel. Gisteren begon die registratie. Maar het is onduidelijk of er een verband is met het geweld.

Vrijdag betoogden Serviërs heftig tegen de terugkeer van 41 Albanezen naar het noordelijke stadsdeel. Zij vrezen voor aanslagen met Albanezen in hun midden. Sommige van de teruggekeerde Albanezen zeggen te zijn lastig gevallen. Servische mannen zouden van huis tot huis gaan om Albanezen weg te jagen.

De leider van de Serviërs in Mitrovica, Oliver Ivanovic, zei gisteren dat de Albanezen het incident hadden veroorzaakt omdat NAVO-commandant generaal Wesley Clark Mitrovica gisteren bezocht. Clark was niet in de buurt van de gevechten. Hij ging niet van het noordelijk naar het zuidelijk deel zoals gepland. De NAVO liet in het midden of dit samenhing met de gevechten.

Mitrovica, waar in een jaar tijd twaalf doden en tientallen gewonden zijn gevallen, is voor de internationale gemeenschap de toetssteen of een herstel van de een multiculturele samenleving, waar Albanezen en Serviërs vreedzaam samenleven mogelijk is. Bernard Kouchner, de hoogste VN-bestuurder in Kosovo, liet daarover maandag in de Veiligheidsraad grote twijfel klinken en vroeg om een veel grotere inspanning. Hij kondigde voor het najaar gemeenteraadsverkiezingen aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden