Nieuws Politie

Tientallen extra agenten voor strijd tegen synthetische drugs

De politie maakt enkele tientallen agenten vrij voor de bestrijding van de handel in synthetische drugs. Het gaat om experts op het gebied van intelligence en opsporing. Het is één van de maatregelen die minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) neemt in de strijd tegen drugscriminaliteit.

De politie ontmantelt een drugslab in Etten-Leur. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Misdaadorganisaties dreigen onze samenleving te ondermijnen met hun nietsontziende criminele activiteiten. Deze zware vorm van georganiseerde criminaliteit is weliswaar niet altijd direct even zichtbaar, maar is bezig zich sluipenderwijs in te vreten in de fundamenten van onze samenleving’, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Hij wil dat de politie beter zicht krijgt van de financiële stromen van deze drugshandel, ook moet er intensiever worden samengewerkt door onder meer de politie, het OM, de FIOD en hun collega’s van regionale en gemeentelijke diensten. Volgens de minister zullen hierdoor de ‘onderlinge relaties en geldstromen van criminelen beter zichtbaar worden’ en kunnen sneller de juiste maatregelen worden genomen.

De minister reageert in zijn brief op het onderzoek van de Politieacademie van vorig jaar zomer. De onderzoekers ‘schatten’ dat de straatwaarde van de in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine 18,9 miljard euro bedraagt. Een groot deel van de in Nederland geproduceerde synthetische drugs is voor de export bedoeld.

Lage pakkans

In hun rapport dringen de onderzoekers van de Politieacademie aan op meer capaciteit in de opsporing. ‘Er zijn te weinig opsporingsambtenaren, waardoor de pakkans laag is, zeker voor topcriminelen die afstand bewaren tot het criminele handwerk’, stelden ze. De Politiebond wees er destijds bovendien op dat duizenden zaken blijven liggen bij gebrek aan mankracht, zelfs als er sterke aanwijzingen zijn in de richting van daders. 

Afgelopen zomer noemde Grapperhaus de prominente rol van Nederland als drugsproductieland ‘beschamend’. ‘Achter iedere xtc-pil gaat een keiharde wereld schuil waarin mensen worden geïntimideerd en bedreigd, waarin onze woonwijken en ons milieu ernstig in gevaar worden gebracht en waarin zware criminelen enorme financiële winsten maken’, aldus Grapperhaus.

In december pleitte GroenLinks in de Volkskrant voor het legaliseren van xtc. De partij wil dat de productie onder regie komt van de overheid, in de hoop deze industrie uit het criminele circuit halen.

Hier voelt Grapperhaus niks voor. ‘Legalisering van xtc is geen oplossing en zorgt voor verwarring in de samenleving over wat we nu precies voorstaan als overheid’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. ‘Onze misdaadbestrijders moeten weten waar ze aan toe zijn. Het gaat de georganiseerde misdaad om geld en dat verdienen ze vooral met de verkoop van drugs. Dat fenomeen moeten we op alle fronten bestrijden. We mogen het niet zover laten komen dat de drugslabs, drugsafvaldumpingen, bedreigingen en afrekeningen in onze wijken en buurten het nieuwe normaal worden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden