NieuwsAardbeving Indonesië

Tientallen doden na aardbevingen en tsunami op Indonesisch eiland Sulawesi

Bij twee aardbevingen, gevolgd door een tsunami, zijn vrijdag op het Indonesische eiland Sulawesi zeker 48 doden gevallen. Dat zegt een medewerker van een ziekenhuis in Palu tegen lokale media. Palu is de hoofdstad van Sulawesi en de plaats waar de golf aan land kwam. Volgens een woordvoerder van de nationale rampenbestrijding zijn ‘veel lichamen’ langs de kustlijn gevonden.

Bewoners van Palu dragen het lichaam van een slachtoffer.Beeld AFP

In Palu, de hoofdstad van Sulawesi, kwam de golf aan land. De schade in de straten van Palu roept herinneringen op aan de vernietigende tsunami van 2004 in Atjeh. Dit keer waren de bewoners gewaarschuwd en konden veel mensen op tijd vluchten.

Een tijdje is hij maar een witte streep in de verte, maar dan stort hij zich bulderend op het strand. Een tsunami. Het is maar een kleintje, een dwerg vergeleken bij de tsunami met vloedgolven van 20 meter hoog, die in 2004 de provincie Atjeh trof. Maar ook een vloedgolf van 3 meter kan flink tekeergaan. Van bovenaf is goed te zien hoe het water gebouwen aan het strand verpulvert en vervolgens met donderend geweld de straten van Palu binnen walst. Daar hadden kort daarvoor twee aardbevingen al danig huisgehouden.

De mobieltjes-video's die dit vastleggen, zijn beverig en duiken weg als het water aan land spoelt. Als het water zich terugtrekt, worden de beelden weer wat vaster. Zij laten een zilte poel vol puin zien. Een politieauto ligt dood in een plas water, een moskee staat met zijn gebroken pilaren in de modder, een shoppingmall is gebarsten en half ingestort, een brug ligt geknakt en verbogen in het water. Een schip is hulpeloos tegen het land gedrukt. Herinneringen aan Atjeh komen boven, maar de werkelijkheid lijkt stukken minder erg. In Palu waren de mensen gewaarschuwd. In Atjeh niet. Daar vielen toen 180 duizend doden.

Ravage in de straten van Donggala, Sulawesi.Beeld EPA

De bewoners van Palu en het verderop gelegen Donggang waren gewaarschuwd toen eind van de middag twee aardbevingen het midden van Sulawesi door elkaar schudden. De tweede was met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter veruit de sterkste. De meteorologische dienst BMKG waarschuwde meteen voor een tsunami. De meeste mensen vluchtten spontaan naar hoger gelegen gebieden of naar de bovenverdiepingen van parkeergarages.

Een gewonde wordt verzorgd in Donggala, Sulawesi.Beeld EPA

Slachtoffers

Hoeveel slachtoffers de bevingen en tsunami zullen eisen weet niemand nog. Volgens de woordvoerder van de nationale rampenbestrijding, Sutopo Purwo Nugroho, is op het strand van Palu een huis weggespoeld, waarin een gezin van 5 personen woonde. Dat gezin wordt nu vermist. In Donggang kwam bij de eerste aardschok iemand om. Tientallen anderen zijn gewond geraakt. Sutopo benadrukt dat er geen details zijn en nauwelijks betrouwbare berichten, omdat bijna alle communicatie met het gebied door de aardschok is vernield. Ook de stroom is uitgevallen. ‘Er zijn al veel lichamen langs de kust gevonden’, zegt Sutopo. ‘Maar de aantallen zijn nog niet bekend. We hebben nog geen update kunnen ontvangen, omdat veel communicatielijnen zijn verwoest door het water.’

Het vliegverkeer rond Palu is helemaal lamgelegd. De verkeerstoren van het vliegveld is zwaar beschadigd en alle apparatuur in de toren is onbruikbaar geworden. Een deel van de vliegveldterminal is eveneens verwoest en onduidelijk is of de landingsbaan nog te gebruiken is. In veel wegen zitten brede barsten. De gebouwen die nog overeind staan, vertonen forse barsten en scheuren. De autoriteiten hebben de bewoners in het gebied afgeraden om hun huizen binnen te gaan totdat ze zeker weten dat het niet op instorten staat. De koepel op de grote moskee bij het strand is in het gebouw gezakt. Dio, een ooggetuige in Palu, meldt ’s avonds op de Indonesische televisie dat het in de stad nog steeds een chaos is. Nog steeds zijn er naschokken. De mensen schuilen in de heuvels en durven niet naar beneden. Overal is het aardedonker. Hulp is er nog niet, zegt de man. De mensen hebben geen tenten, dekens en eten. Ze zitten maar op de berg en wachten af.

Het centrum van de zwaarste aardschok lag op bijna 80 kilometer van de stad Palu, op 10 kilometer diepte. De hevige schok werd vele honderden kilometers verderop nog gevoeld. 

Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden