Nabeschouwing

Tientallen doden in Odessa door brand

Het Oekraïense leger begon vandaag een militaire operatie in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Ver kwam het leger niet, militairen hebben slechts enkele straten in buitenwijken van Slavjansk ingenomen. Separatisten schoten vanochtend twee legerhelikopters uit de lucht. Daarbij kwamen twee Oekraïense piloten om het leven. In Odessa kwam het tot een confrontatie tussen pro-Russische en pro-Oekraïense groepen, daarbij vielen ten minste drie doden. Volg de laatste ontwikkelingen in dit liveblog.

Op- of aanmerkingen kunt u kwijt via internet@volkskrant.nl.

Beeld -

De Oekraïense havenstad Odessa was vrijdagavond het toneel van een bloedbad. Pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten raakten er slaags. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken, waardoor ongeveer 40 mensen stierven. Sommigen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren. Het is het ergste geweld sinds de val van president Viktor Janoekovitsj in februari. Eerder op de dag waren zeker vier mensen omgekomen bij onlusten in Odessa. Nog eens 14 raakten gewond. Ook die slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en 'explosieven'.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

Slovjansk
In het oosten van Oekraïne rukte het nationale leger op tegen pro-Russische separatisten in de stad Slovjansk. Volgens interim-president Oleksandr Toertsjinov zijn daarbij 'veel doden' gevallen onder de opstandelingen; ook zouden er velen zijn gewond en gearresteerd.

Volgens de separatisten heeft het regeringsleger met zijn operatie niet veel bereikt. Er zouden alleen een paar straten in buitenwijken zijn ingenomen. Toertsjinov geeft toe dat de operatie niet zo snel vordert als gepland. Dit komt volgens hem omdat in dichtbevolkt gebied moet worden gevochten en de rebellen burgers als menselijk schild gebruiken.

De Russische president Poetin noemde het militaire optreden een 'criminele actie', waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen. Het Kremlin heeft gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Helikopters neergeschoten
Twee Oekraïense militairen kwamen om toen separatisten tijdens de actie twee gevechtshelikopters neerhaalden. Ondanks het legeroptreden nemen separatisten nog altijd nieuwe locaties in. Rond Donetsk rijden geen treinen meer sinds activisten het gebouw van de verkeersleiding overnamen. Anderzijds hebben separatisten in Loehansk wel het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station verlaten. Ondanks het conflict heeft Rusland aan Oekraïne en de EU-lidstaten beloofd dat de levering van aardgas tot eind mei niet wordt onderbroken. De partijen hopen binnen die tijd het geschil over de Oekraïense gasschuld aan Rusland op te lossen.

Op 25 mei kiest Oekraïne een nieuwe president. Als Rusland die verkiezingen belemmert, zullen er nieuwe en strengere sancties komen, zeiden de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdag.

Meisjes maken van Molotov-cocktails in Odessa.Beeld afp
Brand in Odessa.Beeld afp

Tientallen doden door brand
Door een brand in een vakbondsgebouw in de Zuid-Oekraïense stad Odessa zijn meer dan dertig mensen om het leven gekomen. Sommige mensen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Dit heeft de Oekraïense politie vrijdag gemeld. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

'Brand in Odessa gedoofd'
Volgens ooggetuigen zou de brand in het hoofdgebouw van de pro-Russische separatisten in Odessa inmiddels zijn gedoofd. Naast de drie bevestigde doden zou er nog een man omgekomen zijn tijdens de gevechten in de stad. De lichamen van de slachtoffers zijn nog niet geborgen. Ze zijn afgedekt door Oekraïense vlaggen.

De livestream van de situatie in Odessa is hier te volgen.

Rusland aan het woord bij de VN-Veiligheidsraad
In New York verdedigt Rusland momenteel zijn acties in Oekraïne tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad. Rusland wijst het westen aan als schuldige van de crisis in Oekraïne.

Brand in Odessa
Het hoofdkantoor van de Russische separatisten in Odessa staat in brand. Een aantal omstanders legden dit vast.

Mensen die nog in het gebouw zaten, worden gered door de brandweer. Sommigen zouden uit wanhoop uit het raam zijn gesprongen.

De livestream van de situatie in Odessa is hier te volgen.

Veiligheidsraad in spoedzitting over Oekraïne
De VN-Veiligheidsraad in New York is in spoedzitting bijeengekomen over de Oekraïne-crisis. Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep alle partijen op tot terughoudendheid.

De Russische VN-ambassadeur, Vitaly Tsjoerkin, beschuldigde het Oekraïense leger van het gebruik van geweld tegen burgers in het oosten van het land. Maar volgens de Franse gezant Gérard Araud zijn de pro-Russische activisten geen 'gewone burgers'. Die zouden immers niet in staat zijn helikopters neer te schieten. 'Rusland heeft een doos van Pandora geopend', aldus de diplomaat.

De Britse VN-ambassadeur Lyall Grant herinnerde eraan dat de regering van Oekraïne het recht heeft de orde in eigen land te herstellen, aldus nieuwszender Al-Jazeera.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon.Beeld epa

Drie doden en vijftien gewonden in Odessa
Tijdens een conflict tussen pro-Russische activisten en tegenstanders die niet willen dat Oekraïne uiteenvalt zijn drie doden gevallen en vijftien mensen gewond geraakt. Dit laat de locale politie weten.

Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en 'explosieven'. Zeker één man werd doodgeschoten. Hij kreeg een kogel in zijn borst.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

'Verdere sancties Rusland onvermijdelijk'
Zowel de Amerikaanse president Obama als de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben vandaag laten weten dat nieuwe sancties tegen Rusland onvermijdelijk zijn als de situatie in Oekraïne niet stabiliseert. Volgens Merkel heeft Rusland geen enkele aanstalten gemaakt om aan het Genève-akkoord te voldoen.

Obama sprak over 'bredere sectorale sancties' tegen Rusland als het land de Oekraïnse verkiezingen verstoort. Volgens de president zullen deze sancties de groei en economie van Rusland verder beperken. Obama heeft Rusland er daarnaast opnieuw op aan gestuurd druk uit te voeren op de pro-Russische troepen in Oekraïne om zich terug te trekken en de gevangen OVSE-waarnemers vrij te laten.

Obama en Merkel bespreken vandaag in het Witte Huis de situatie in Oekraïne. Telefonisch hebben Merkel en Obama de afgelopen weken al veel overleg gevoerd over Oekraïne.

Obama en Merkel bespreken vandaag in het Witte Huis de situatie in Oekraïne.Beeld reuters

Rusland ontkent oversteek Russen naar Oekraïense grens
Volgens de Russische veiligheidsdienst zijn de claims van Oekraïne dat er Russische 'sabotagegroepen' de grens met Oekraïne hebben overgestoken onjuist, zo meldt Russisch persbureau Itar-Tass.

Oekraïne's interim-president, Oleksandr Toertsjinov, zei eerder vandaag dat er vannacht een groep 'gewapende Russische saboteurs' de grens met Oekraïne was overgestoken.

Toertsjinov, zei eerder vandaag dat er vannacht een groep 'gewapende Russische saboteurs' de grens was overgestoken.Beeld epa

'Vertraging vrijlating waarnemers'
De aanval vandaag op de Oost-Oekraïense stad Slavjansk heeft ervoor gezorgd dat de vrijlating van de OVSE-waarnemers 'vertraging' zal oplopen. Dat heeft de leider van de separatisten in Donetsk gezegd.

Vorige maand werden acht militaire OVSE-waarnemers gegijzeld in Slavjansk. Onder hen zijn vier Duitsers. De separatisten die hen gevangen houden noemen de waarnemers 'spionnen voor de NAVO' en willen hen ruilen tegen gearresteerde pro-Russische activisten. Een van de waarnemers is op vrije voeten gesteld.

Bekijk in onderstaande video de persconferentie die vier gegijzelde OVSE-waarnemers afgelopen zondag gaven.

'Veel doden in Slavjansk'
Volgens de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov zijn er vandaag 'veel doden en gewonden' gevallen onder de pro-Russische militanten in Slavjansk. Dat meldt AP.

Dode in Odessa
Een man is doodgeschoten tijdens de rellen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten in Odessa. Dat meldt persbureau Reuters. De man overleed voordat de ambulance hem kon bereiken.

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch. (Volg hier de livestream)

Merkel bij Obama in Witte Huis
De Duitse bondskanselier Angela Merkel is aangekomen bij het Witte Huis voor besprekingen met de Amerikaanse president Barack Obama. Ze bespreken de situatie in Oekraïne mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland en president Vladimir Poetin. Telefonisch hebben Merkel en Obama de afgelopen weken al veel overleg gevoerd over Oekraïne.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in het Witte Huis.Beeld afp

Livestream Odessa
De rellen die momenteel plaatsvinden in Odessa zijn te volgen via deze livestream.

Overleg Veiligheidsraad
Rusland heeft een bijeenkomst met de VN-Veiligheidsraad aangevraagd om de militaire operatie van Oekraïne in Slavjansk te bespreken. Dat melden meerdere Russische persbureaus.

Een pro-Russische militant eet kersen uit een pot bij een checkpoint vlakbij Kramatorsk.Beeld reuters

Rellen in Odessa
In de Zuid-Oekraïense stad Odessa gaat het er ondertussen ook hard aan toe. Pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten bekogelen elkaar met molotovcocktails en granaten. Zie onderstaande video.

Beeld De Volkskrant

'Leger Oekraïne komt niet ver'
Het Oekraïense leger is er bij lange na niet in geslaagd de stad Slavjansk te heroveren op pro-Russische separatisten. Dat zeggen de opstandelingen tegen persbureau Interfax. Volgens de separatisten hebben de militairen slechts enkele straten in buitenwijken van de Oost-Oekraïense plaats ingenomen.

Van een grote legeroperatie in de stad is geen sprake meer. Af en toe klinken nog schoten.

Journalisten vrijgelaten
Drie teams van journalisten, waaronder de crews van SkyNews, BuzzFeed en CBS, zijn vanmiddag vrijgelaten na een aantal uur te zijn vastgehouden. Dat meldt de Kyiv Post.

Volgens BuzzFeed-verslaggever Mike Giglio werden de journalisten drie uur gevangen gehouden in het bezette politiebureau in Slavjansk. De teams werden door opstandelingen aan gehouden toen ze onderweg naar Slavjansk waren.

'Minder gas voor Oekraïne'
De Russische gasleverancier Gazprom zal Oekraïne in juni minder gas gaan leveren als het in mei geen vooruitbetaling heeft ontvangen. Dat heeft de Russische minister van Energie Alexander Novak gezegd.

Rusland belooft Oekraïne en de EU-lidstaten tot eind mei een ononderbroken levering van aardgas, liet EU-commissaris Günther Oettinger weten na gesprekken met de energieministers van Oekraïne en Rusland.

De partijen hopen binnen die tijd het geschil over de Oekraïense gasschuld aan Rusland op te lossen. 'Het is duidelijk geworden dat zowel Gazprom als de Oekraïense bedrijven alles willen doen om de leveringsplicht aan de markten van de EU-lidstaten te vervullen', aldus Oettinger.

Gazprom waarschuwde dinsdag nadrukkelijk dat de Oekraïne-crisis de gasvoorziening aan Europa kan verstoren.

Pro-Russische militanten inspecteren een Oekraïense auto bij een checkpoint bij Kramatorsk.Beeld reuters

'Absolute noodzaak'
EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft vandaag gezegd dat vermindering van het geweld en het aantal bezettingen van cruciaal belang is in Oekraïne.

'Het is absoluut noodzakelijk dat het geweld niet aanhoudt, het is absoluut noodzakelijk dat het aantal bezettingen van gebouwen ophoudt', zei Ashton tijdens een persconferentie met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vandaag in Berlijn.

'Het is absoluut noodzakelijk dat het Oekraïense parlement een plaats wordt waar alle vertegenwoordigers kunnen samenwerken.'

EU-buitenlandchef Catherine Ashton (L) en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vandaag in Berlijn.Beeld epa

Slag om Slavjansk stilgelegd
De operatie van het Oekraïense leger om de stad Slavjansk te heroveren is stilgelegd. Dat melden verslaggevers van persbureau AP. Het is nog niet duidelijk of de strijd later wordt hervat. Tot nu zijn drie mensen om het leven gekomen.

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet weten dat twee helikopters zijn neergeschoten en dat de piloten zijn gedood. De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat de Oekraïense strijdkrachten tegen 'zeer goed getrainde buitenlandse militairen' vochten. Een helikopter werd neergehaald door een luchtdoelraket, wat Russische claims ontkracht dat Slavjansk onder controle is van gewapende burgers, aldus de veiligheidsdienst.

'Fel verzet'
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov zei dat het regeringsleger op fel verzet stuitte, maar er in is geslaagd negen controleposten rondom de stad in te nemen. Een woordvoerster van de pro-Russische activisten zegt dat een van hun strijders is omgekomen. Volgens medewerkers van AP was het rustig in het centrum van Slavjansk en leken gevechten buiten de stad te zijn opgehouden.

Slavjansk is al enkele weken in handen van de separatisten. De milities in de stad houden ook waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gegijzeld. Het is de eerste grootschalige militaire operatie van de regering in Kiev tegen de pro-Russische activisten.

Oekraïense militairen bij een checkpoint nabij Andreevka.Beeld afp
Het Oekraïnse dorp Andreevka ligt zeven kilometer van Slavjansk.Beeld afp

Mannen gearresteerd
De Oekraïense website Pravda meldt dat vier mannen zijn aangehouden die ervan worden verdacht een helikopter naar beneden te hebben gehaald. De website toont foto's van de gearresteerde mannen. Ze liggen met zakken over hun hoofd en hun handen vastgebonden op de grond. (Zie onderstaande tweet)

Toenemende bezorgdheid EU
De Europese Unie volgt de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne met groeiende bezorgdheid, en roept pro-Russische separatisten op bezette gebouwen te verlaten en alle gedetineerde personen, onder wie de OVSE-waarnemers, vrij te laten. Dat laat de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton weten.

Bezetters geven gebouwen Loehansk vrij
De pro-Russische separatisten die het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station in Loehansk bezetten, hebben de gebouwen verlaten. Dit gebeurde na gesprekken met de lokale autoriteiten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten, meldt Reuters.

Het bezette justitiegebouw in Loegansk.Beeld reuters
Beeld reuters

'Luchtvaart wordt ingezet tegen bevolking'
Kiev zal 'onvermijdelijk verantwoordelijk worden gehouden' voor de militaire operatie in het oosten van Oekraïne. Dat heeft een woordvoerder van Poetin laten weten.

Het Kremlin dringt er bij Europa op aan een oordeel te geven over wat er momenteel gebeurt in Oekraïne, waar 'de luchtvaart wordt ingezet tegen de bevolking', aldus de woordvoerder. Het Kremlin spoort Kiev erop aan zijn acties te heroverwegen.

EU wil één Russische gasprijs voor iedereen
Oekraïne staat achter het voorstel om een vaste gasprijs voor de Europese Unie te introduceren. Dat zei de Oekraïense minister van Energie, Yuri Prodan.

Eerder vandaag liet de Europese Commissaris voor Energie Günther Oettinger weten dat EU-lidstaten dezelfde prijs voor Russisch gas gaan betalen. 'We willen een uniforme gasprijs binnen de Europese gemeenschappelijke markt', aldus Oettinger. 'Ik sta volledig achter dit idee', liet Prodan vandaag aan verslaggevers in Warschau weten. 'We willen geen discriminerende prijs betalen.'

Sinds gisteren moeten inwoners van Oerkraïne fors meer betalen voor gas. Onder druk van internationale schuldeisers heeft de overheid de prijs met 40 procent verhoogd.

Op zowel 1 mei 2016 als 1 mei 2017 zal de prijs met nog eens telkens 20 procent worden verhoogd, zo is het plan. Kiev reageert daarmee op de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat woensdag instemde met een krediet van in totaal 12,3 miljard euro aan de voormalige Sovjetrepubliek.

Oekraïne hoopt volgende week al een eerste kapitaalinjectie van ruim 2 miljard euro te krijgen. Dat is iets meer dan wat het land verschuldigd is aan Rusland voor de invoer van gas.

De Poolse premier Donald Tusk (R) en EU-commissaris voor Energie Günther Oettinger vandaag in Warschau.Beeld epa

Treinverkeer Donetsk gestremd
Separatisten hebben het controlecentrum van de spoorwegen in Donetsk overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van het spoor in de Oost-Oekraïense stad laten weten. De militanten hebben de electriciteit uitgeschakeld. 'Al het treinverkeer is daardoor gestopt', aldus de woordvoerder.

Gisteren namen pro-Russische militanten ook al het paleis van justitie in de stad in beslag.

Een Oekraïense soldaat op het spoor bij de stad Slavjansk.Beeld reuters
Het bezette paleis van justitie in Donetsk.Beeld getty

'Journalisten gegijzeld'
Volgens nog onbevestigde berichten is Mike Griglio, een verslaggever voor de Amerikaanse nieuwssite Buzz Feed, door pro-Russische separatisten gegijzeld. Journalist Christopher Miller van de Kyiv Post meldt op Twitter dat Griglio bij een checkpoint nabij Konstantinovka gevangen is genomen.

Activisten claimen dat ook de vertaler van Griglio, Elena Glazunova, door separatisten is meegenomen.

Televisiestation ingenomen
Oekraïense troepen hebben een televisietoren in Andreevka, een stadje nabij Slavjansk ingenomen, melden verschillende bronnen op Twitter.

Journalisten ter plaatse later verder weten dat het op dit moment relatief rustig is in Slavjansk. Oekraïense troepen hebben de stad omsingeld.

Hoop op naleving akkoord gevlogen
Een woordvoerder van de Russische president Poetin, Dnitri Paskov, zegt dat Kiev 'een bestraffende operatie' is begonnen in Zuidoost-Oekraïne en dat daarmee 'de laatste hoop op naleving van het Genève-akkoord is gevlogen'.

In het akkoord dat twee weken geleden werd gesloten tussen de Verenigde Staten, Europese Unie, Rusland en Oekraïne is opgenomen dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne moeten worden ontwapend en bezette overheidsgebouwen moeten worden vrijgegeven.

De Kremlin-woordvoerder meldde verder dat Poetin een vertegenwoordiger naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van de gegijzelde OVSE-waarnemers.

Een inwoner van het dorp Andreevka wil Oekraïense soldaten uit dank voor de militaire operatie een bloemetje cadeau doen.Beeld afp

Fotoserie
Bekijk onze fotoserie van de militaire operatie in Slavjansk.

Beeld reuters
Beeld reuters
Beeld reuters

Gegijzelde OVSE-waarnemers
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er bij haar Amerikaanse collega Barack Obama op aangedrongen om zijn invloed te gebruiken om de gegijzelde OVSE-waarnemers vrij te krijgen. De militaire waarnemers, vier Duitsers, een Deen, een Tsjech en een Pool, worden sinds vorige week vrijdag door separatisten vastgehouden in Slavjansk. Oekraïne beweert dat de OVSE-waarnemers worden gebruikt als menselijk schild.

Merkel is op dit moment in Washington voor overleg met Obama. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier is tegelijkertijd in Bern (Zwitserland) om met leden van de OVSE te praten over de gijzeling in Slavjansk.

De Duitse minister Steinmeier (rechts) in Bern.Beeld epa

'Buitenlandse experts'
De Oekraïense veiligheidsdienst SBU claimt dat de beschieting van helikopters aantoont dat er 'buitenlandse experts' aan de zijde van de pro-Russische separatisten meevechten. Dat meldt het Oekraïense nieuwskanaal Insider.

Pro-Russische militanten voor het bezette politiebureau in de Oost-Oekraïense stad Loegansk.Beeld getty

Helikopter
Op YouTube zijn nu ook beelden verschenen van het moment dat een Oekraïense legerhelikopter nabij Slavjansk uit de lucht wordt geschoten.

De separatisten hebben bij hun aanval gebruik gemaakt van anti-luchtmachtraketten.

Reportage Donetsk
In Donetsk veroverden gewapende separatisten gisteren het paleis van justitie. Correspondent Olaf Koens bracht een bezoek aan de stad. Hieronder een fragment uit zijn reportage die vandaag in de Volkskrant staat:

Sergej Machno (26) is in zijn element. In een schermvest loopt hij over het Leninplein, pal tussen de grotendeels bejaarde demonstranten die de terugkeer van de Sovjet-Unie eisen. 'Ik ben ook een communist, maar meer een punker', lacht hij. 'Alles moet gratis zijn, huizen, auto's. En wat niet gratis is, moet een vaste prijs hebben. Wij zijn de afgelopen twee decennia steeds maar weer door Kiev genaaid. Nu worden we een republiek, en als het meezit lekker communistisch!'

Dat het oosten van Oekraïne meer op een anarchie lijkt deert hem niet. 'Heerlijk, anarchie! Beter dan bij die West-Oekraïense klootzakken te horen. En geloof me, ik heb vijf jaar in Lviv medicijnen gestudeerd, ik heb er geen enkele vriend aan overgehouden.'

'Negen checkpoints ingenomen'
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov schrijft op Facebook dat 'negen checkpoints van de terroristen in Slavjansk door het Oekraïense leger zijn heroverd'.

Volgens de minister heeft de operatie tot doel om de gijzelnemers in Slavjansk te bevrijden, bezette overheidsgebouwen te heroveren en de orde in de stad te herstellen.

Een Oekraïense soldaat bij een checkpoint in Malinovka, een dorp op 20 kilometer afstand van Slavjansk.Beeld ap

'Twee soldaten omgekomen'
Bij de militaire operatie in Oost-Oekraïne zijn twee helikopters uit de lucht gehaald. Ook zijn twee soldaten om het leven gekomen. Dat bevestigt het Oekraïense ministerie van Defensie tegenover persbureau AFP.

Pro-Russische militanten bij een checkpoint in Slavjansk.Beeld epa

Kaart
Altijd handig, een kaart met de belangrijkste plaatsen in Oost-Oekraïne.

Beeld Volkskrant

Sirene
In Slavjansk klinken wederom explosies en schoten. Ook is er een sirene te horen. Een teken dat de 'antiterreuroperatie' in de stad nog in volle gang is.

Dienstplicht
Oekraïne heeft gisteren per direct de dienstplicht ingevoerd vanwege de onrust in het oosten van het land. De maatregel kwam nadat pro-Russische separatisten eerder op de dag opnieuw een overheidsgebouw in bezit hadden genomen in de stad Donetsk.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov zei woensdag nog dat de veiligheidstroepen op sommige plaatsen de regie hadden verloren. De eerder aangekondigde antiterreuroperatie tegen de separatisten kwam maar niet van de grond. Nu lijken de Oekraïense strijdkrachten alsnog de aanval hebben ingezet.

Een Oekraïense legerhelikopter boven Slavjansk (foto dateert van 26 april).Beeld ap

Gewonde piloot
Onderstaande videobeelden zouden laten zien hoe pro-Russische separatisten een gewonde Oekraïense piloot ondersteunen. Het is nog niet duidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen bij de operatie van het Oekraïense leger. Wel is duidelijk dat één piloot om het leven is gekomen.

Video
De eerste video die vandaag online is geplaatst vanuit Slavjansk, waar het Oekraïense leger een militaire operatie is begonnen. Op de achtergrond zijn zwarte rookpluimen te zien.

'Militaire operaite in Slavjansk en Kramatorsk'
De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, heeft op Facebook laten weten dat het Oekraïense leger een militaire operatie is begonnen in de steden Slavjansk en Kramatorsk. Het is de eerste grote militaire actie van de Oekraïense regering tegen de separatisten, die in het oosten van het land overheidsgebouwen bezet houden.

De minister bevestigt dat een legerhelikopter door de separatisten uit de lucht is geschoten.

Soldaten van het Oekraïense leger in Malinovka, een dorp nabij Slavjansk.Beeld ap

'Twee helikopters neergehaald'
De zelfbenoemde pro-Russische 'volksburgemeester' van de stad, Vjatsjeslav Ponomariov, beweert dat er twee helikopters zijn neergehaald en een piloot is gegijzeld. Volgens hem zouden er geen Oekraïense militairen in de stad te zien zijn.

Een pro-Russische militant bij een checkpoint nabij Slavjansk.Beeld epa

Militaire operatie Slavjansk
Het Oekraïense leger heeft vanochtend een militaire operatie op touw gezet om de Oost-Oekraïense stad Slavjansk weer in handen te krijgen.

Volgens persbureau Reuters is een legerhelikopter door de separatisten met anti-luchtmachtrakketten uit de lucht geschoten. De piloot is hierbij omgekomen en één inzittende is gevangengenomen. Twee anderen konden vluchten. Ook zijn er (nog een onbekend aantal) gewonden te betreuren.

Volgens de BBC zijn er geweerschoten en explosies in de stad te horen. Ook zijn zwarte rookpluimen aan de rand van de stad gezien.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden