'Tientallen doden in leger Rusland bij ontgroening'

Bij ontgroeningsrituelen en systematische mishandelingen in het Russische leger komen jaarlijks nog altijd tientallen jonge dienstplichtigen om het leven. Ook drijven de vernederingen door oudere militairen honderden rekruten tot zelfmoord....

Van onze correspondente

'Dit is een van de grootste mensenrechtenproblemen in Rusland van dit moment', zei HRW-medewerker Diederik Lohman. De organisatie deed drie jaar onderzoek naar het hiërarchische systeem van Djedovsjina (de heerschappij van de grootvaders) in het leger, waarbij tweedejaars soldaten rekruten dwingen voor hen als slaven te werken. Ze moeten alcohol en sigaretten kopen, schoenen poetsen, bedden opmaken en geld afstaan.

De eerstejaars krijgen weinig te eten en krijgen geen medische zorg. Ook fysiek geweld, als marteling met ijzeren staven en seksueel misbruik, komt vaak voor, vooral als er alcohol in het spel is.

Volgens de Russische militaire procureur Aleksander Savenkov zijn er in de eerste helft van dit jaar 25 soldaten overleden tijdens ontgroeningen, en vielen er twaalf doden door buitensporig geweld toegediend door officieren. In dezelfde periode pleegden 109 rekruten zelfmoord, zestig daarvan na of tijdens de ontgroening. Volgens experts ligt het werkelijke aantal veel hoger, omdat lang niet alle zaken voor de rechter komen.

Human Rights Watch spreekt van een spiraal van wraak en geweld. Soldaten die in hun eerste jaar zijn mishandeld, veranderen in hun tweede jaar in fanatieke beulen. Het systeem blijft in stand omdat de slecht betaalde officieren meestal niet ingrijpen. Uit onverschilligheid, meent HRW, maar vaak ook omdat ze menen dat de vernederingen bijdragen aan de discipline in het leger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden