'Tientallen doden in Homs door Syrische militairen'

Een dag nadat de Syrische autoriteiten instemden met een plan van de Arabische Liga het geweld in het land te beëindigen, vielen in de stad Homs volgens ooggetuigen tientallen doden door beschietingen.

DAAN HEIJINK

AMSTERDAM - Het regime van Bashar al-Assad beloofde woensdag dat het Syrische leger de wapens zou neerleggen en alle politieke gevangenen zou vrijlaten. De Arabische Liga schat hun aantal na zeven maanden opstand op 70 duizend. Daarnaast beloofde het regime binnen twee weken gesprekken met de oppositie aan te gaan en internationale waarnemers en buitenlandse journalisten toe te laten tot het land.

De Arabische Liga, een alliantie van 22 landen, lijkt met dit plan te willen voorkomen dat Assad de volgende Arabische leider wordt die op gewelddadige wijze aan de kant wordt geschoven. De Liga heeft Syrië niet geschrapt als lid, zoals het wel deed in het geval van Libië. De Arabische landen steunen een eventuele internationale interventie niet.

Meteen na de toezeggingen van Assad, klonken pessimistische geluiden. Leden van de oppositie zien Assad's beloftes als een politiek spel. Zo omschreef Najib al-Ghadban, een activist van de Syrische Nationale Raad, de beloftes als 'een poging om tijd te winnen'.

De Amerikaanse autoriteiten reageerden eveneens terughoudend en herhaalden dat Assad moet aftreden. Victoria Nuland, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, onderstreepte dat de regering van Assad een lange geschiedenis heeft van gebroken beloftes. 'We gaan de autoriteiten niet beoordelen op hun woorden, maar op hun acties.'

Na een aanval op donderdagochtend van het Syrische leger op betogers in Homs, lijkt de terughoudendheid op het vredesplan gepast te zijn. Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten schoten Syrische tanks met machinegeweren op betogers in de stad. Vooral in de wijken Baba Amr en al-Inshaat, waar het verzet tegen het Assad het sterkst is, werd hevig geschoten.

Bij de protesten tegen het regime van Assad, die begonnen in maart en hard zijn neergeslagen door het repressieve bewind, kwamen volgens de Verenigde Naties tenminste 3.000 burgers en militairen om het leven. Vooral de laatste tijd plegen overgelopen militairen aanslagen op oud-collega's. De Syrische regering wijt het geweld aan 'gewapende bendes' en 'extremisten' die het regime ondermijnen en er een buitenlandse agenda op na houden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden