Tientallen doden door regen granaten op Monrovia

Een regen van mortiergranaten heeft maandag aan naar schatting vijftig burgers in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia het leven gekost. De projectielen worden nagenoeg zeker afgeschoten door een bewapende groep die zich Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie (LURD) noemt....

ANP

Zeker zeventien doden vielen naar verluidt bij de inslag van een raket in een pand in het centrum van de hoofdstad van het West-Afrikaanse land. De noordwestelijke wijk waar onder meer de Amerikaanse ambassade staat, is maandag ook weer bestookt. Een van de projectielen kwam op de ambassade. Daar raakte niemand gewond.

Berichten over doden in of in de onmiddellijke nabijheid van de ambassade zijn vandaag ontkend. Wel zijn er elders volgens medische hulpverleners tientallen burgers gedood door de beschietingen. Vooral in de centrale wijk Sinkor, circa vijf kilometer ten zuidoosten van de Amerikaanse ambassade.

Bij die ambassade betogen tal van Liberianen tegen het uitblijven van militair ingrijpen. Ze namen de stoffelijke resten van zeker achttien burgerslachtoffers mee om de noodzaak van snel ingrijpen te beklemtonen. Een aantal betogers poogde het ambassadeterrein op te komen in de hoop er bescherming te vinden.

De Verenigde Staten grijpen vooralsnog niet in. Zij hebben wel een anti-terreureenheid gestuurd, die al aanwezige mariniers helpen de Amerikaanse ambassade te beschermen.

De ambassade staat aan de kust bij Mamba Point, de noordwestpunt van de hoofdstad die op een langgerekt schiereiland tussen de zee en de monding van de rivier de Mesurado is gebouwd. In de wijk staat een aantal plaatselijke kantoren van VN-organisaties, hulporganistaties zoals het Rode Kruis. De ambassades van Frankrijk en Groot-Brittannië zijn er ook gevestigd.

Monrovia is het toneel van gevechten tussen het regeringsleger en rebellen die uit zijn op de val van president Charles Taylor. De VS overwegen vredestroepen te sturen naar het door oorlog geteisterde land, maar niet voordat een Afrikaanse vredesmacht is geïnstalleerd.

Taylor is bereid af te treden en in ballingschap te gaan, maar pas als een vredesmacht de controle over zijn land heeft overgenomen. De opstandelingen willen echter niet dat buitenlandse militairen voet zetten op Liberiaanse bodem voordat Taylor is vertrokken. Zij belagen Monrovia vanuit het noorden, aan de overkant van de rivier de Mesurado die met een brug is verbonden met het noordwesten van de hoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden