Tientallen doden door aanslag op politieschool in Bagdad

De al-Tawhid wa al-Jihad groepering van de meestgezochte man van Irak, Abu Musab al-Zarqawi, zegt verantwoordelijk te zijn voor de twee bloedbaden van dinsdag in Irak. Daarbij kwamen minstens zestig mensen om....

De aanslagen in Bagdad en Baquba iets ten noorden van de Iraakse hoofdstad, eisten circa zestig mensenlevens en zorgden voor nachtmerrietaferelen. In Irak zijn 'de poorten van de hel geopend', vatte secretaris-generaal Amr Mussa van de Arabische Liga dinsdag de situatie kernachtig samen.

Dinsdag brachten onbekenden een zeer zware autobom tot ontploffing in het centrum van Bagdad. Het voertuig dat volgepakt zat met explosieven stond niet ver van een politiebureau in een drukke winkelstraat geparkeerd. In de buurt zouden zich veel opstandelingen ophouden die geregeld slag leveren met Amerikaanse militairen. Zondag nog kwamen daarbij zeker dertien mensen om.

De ontploffing van dinsdag zaaide eveneens dood en verderf. Bijna vijftig mensen kwamen om en meer dan honderd personen raakten gewond.

Enkele uren na de aanslag eiste al-Tawhid wa al-Jihad de verantwoordelijkheid op via een islamitische website. 'Het is een leeuw van de brigades die het martelaarschap zoeken, gelukt een centrum te raken voor vrijwilligers van de afvallige politiemacht', aldus de beweging in een boodschap waarvan de authenticiteit niet kan worden geverifieerd.

Ook claimt de organisatie van al-Zarqawi, op wiens hoofd Washington een prijs heeft gezet van 25 miljoen dollar, achter de aanval te zitten op agenten in Baquba. Onbekenden beschoten dinsdagochtend een busje met politieagenten in burger. Twaalf politiefunctionarissen kwamen daardoor om, meldde de lokale politiecommandant.

Het bloedvergieten noopte secretaris-generaal Moussa van de Arabische Liga zich in harde bewoordingen uit te laten over de situatie in Irak. Hij sprak voorts de hoop uit dat de Arabische ministers Irak door de huidige crisis heen kunnen helpen door de soevereiniteit van het land te herstellen en een einde te maken aan de Amerikaanse bezetting.

De bewindslieden vergaderen over een ontwerpresolutie waarin 'alle vormen van terreur in Irak tegen burgers, agenten, veiligheidstroepen en journalisten alsmede humanitaire en religieuze organsaties die hulp bieden aan de Iraakse bevolking en tegen diplomatieke missies' worden veroordeeld. Ook roepen zij de 22 lidstaten van de Arabische Liga op de diplomatieke banden met Irak te herstellen en het land waar mogelijk te helpen met de wederopbouw.

Iraakse hoogwaardigheidsbekleders trekken zich vooralsnog niets aan van de terreurdaden. Volgens de Iraakse president Gahzi al-Yawar steunt ten minste 68 procent van de Irakezen de huidige interimregering. De verkiezingen in Irak die voor januari zijn voorzien, moeten doorgaan, ondanks het toenemend geweld, zei hij dinsdag tijdens zijn bezoek aan Brussel.

'Het is een uitdaging om de verkiezingen op tijd te hebben', zei al-Yawar na een ontmoeting met secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO. 'Tenzij de Verenigde Naties zeggen dat het onmogelijk is, gaan we de verkiezingen dan houden', verklaarde de interim-president.

Eerder op de dag schatte hij dat het democratiseringsproces in Irak zeker tien tot vijftien jaar in beslag zal nemen. Democratie is niet te koop, aldus al-Yawar die zei vastbesloten te zijn het proces voort te zetten. Donderdag begint hij een tweedaags bezoek aan Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden