Tientallen doden bij gevechten rond Bagdad

Bij gevechten en bomaanslagen in en rond Bagdad zijn zondag tientallen mensen om het leven gekomen en gewond geraakt. Dat hebben het Amerikaanse leger en het ministerie van Gezondheid in de Iraakse hoofdstad meegedeeld....

ANP

In het centrum van Bagdad braken in de vroege morgen hevige gevechten los tussen opstandelingen en het Amerikaanse leger. In de Haifastraat was een hevig vuurgevecht tussen de Amerikanen en de opstandelingen, dat uren duurde.

Een menigte die zich had verzameld rond een Amerikaans gevechtsvoertuig dat door opstandelingen in brand was gestoken, werd door een Amerikaanse legerhelikopter onder vuur genomen. Daarbij zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, onder wie een Palestijnse journalist van de televiezender al-Arabiya. Er vielen zeker 55 gewonden. Vier Amerikaanse militairen waren bij de aanslag op het legervoertuig gewond geraakt, maar konden veilig worden afgevoerd.

Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder werd het brandende voertuig door de helikopter beschoten om het te vernietigen. Het voertuig, een Bradley, was in brand geschoten toen Amerikaanse troepen een soennitische wijk in het centrum binnentrokken op zoek naar opstandelingen die de Groene Zone met raketten en mortiergranaten bestookten. In de zwaarbewaakte zone zijn onder meer de interimregering en de Amerikaanse ambassade gehuisvest.

De groepering al-Tawhid wa al-Jihad (eenheid en heilige oorlog) van terroristenleider al-Zarqawi zegt in een verklaring op internet dat het achter de raketbeschietingen zit. 'Op zondag hebben onze moedjahedien raketten afgevuurd op het Amerikaanse hoofdkwartier en gebouwen van de landverraders van de Iraakse regering'.

Ook eist al-Tawhid wa al-Jihad de verantwoordelijkheid op voor een aanslag bij de beruchte Abu Ghraib-gevangenis buiten Bagdad, die overigens mislukte. Een vermoedelijke zelfmoordenaar reed zondagochtend in een auto vol explosieven met volle vaart op de gevangenis af. Voordat hij het hek rondom de gevangenis kon bereiken wisten Amerikaanse militairen de chauffeur dood te schieten.

Ook verder buiten Bagdad was zondag sprake van een golf van geweld. Bij een aanslag op auto op een snelweg ten westen van Bagdad kwamen twee politiemannen en een jongen om het leven. In de buurt van Samarra, 125 kilometer ten noorden van Bagdad, zijn drie Iraakse burgers omgekomen toen hun voertuig werd geraakt door een explosief dat langs de kant van de weg was geplaatst.

Bij een dergelijk incident in de buurt van de stad Hilla, ongeveer honderd kilometer ten zuiden van Bagdad, zijn drie leden van de Iraakse Nationale Garde omgekomen en drie anderen zwaargewond geraakt. Dat meldde een woordvoerder van de Poolse troepen die in het gebied gelegerd zijn.

Bij Ramadi, 100 kilometer ten westen van Bagdad, zijn zondag bij gevechten tussen opstandelingen en Amerikaanse soldaten zeker tien mensen om het leven gekomen en veertig mensen gewond geraakt, zo meldde een lokaal ziekenhuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden