Update

Tientallen doden bij een van de bloedigste dagen in Oekraïne

Bij gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten rond het vliegveld van Donetsk zijn gisteren zeker dertig rebellen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de separatisten vandaag gezegd. Ook werd vandaag een ijshockeystadion in brand gestoken door onbekende strijders.

Sacha Kester
Een man schreeuwt naar omstanders nadat een vrouw bij een treinstation in Donetsk werd doodgeschoten. Beeld afp
Een man schreeuwt naar omstanders nadat een vrouw bij een treinstation in Donetsk werd doodgeschoten.Beeld afp

De separatist, die anoniem wilde blijven, zei dat dertig lichamen van zijn strijdmakkers naar het ziekenhuis zijn gebracht. De vrachtwagen waarin de lijken werden vervoerd staat volgens de bron nog steeds buiten het gebouw totdat de lichamen op onontplofte explosieven kunnen worden gecontroleerd. Het stadion dat in brand werd gestoken zou worden gebruikt voor het wereldkampioenschap ijshockey in 2015.

De gevechten braken gisteren uit, een dag na de presidentsverkiezingen. Bij de operatie zette de Oekraïense krijgsmacht gevechtsvliegtuigen en helikopters in. Het waren de hevigste gevechten sinds Kiev vorige maand aan een antiterreuroperatie tegen de rebellen begon.

Vandaag leek de rust te zijn teruggekeerd. Totdat in de loop van de ochtend bekend werd dat er opnieuw gevechten zijn uitgebroken in het oosten. Ditmaal tussen grenstroepen en gewapende lieden die vanuit Rusland de grens wilden oversteken. Na de gevechten werden meerdere voertuigen in beslag genomen. Daarin troffen de grenstroepen kalasjnikovs, granaatwerpers en diverse explosieven aan.

President Poetin roept Kiev en de regionale separatistenleiders op om de crisis op een vreedzame manier op te lossen, melden Russische media vandaag. Net als gisteren eist hij ook vandaag dat de Oekraïense troepen onmiddellijk stoppen hun eigen bevolking aan te vallen. Het Kremlin wil van de OVSE ook een onderzoek naar het geweld tegen burgers in Oekraïne.

Opgelucht
De zondag tot Oekraïens president gekozen miljardair Petro Porosjenko heeft gezegd niet met terroristen te praten en stelde dat de Oekraïense troepen snel de orde in het opstandige oosten herstellen.

Een kleine 500 kilometer naar het noorden, in de stad Sumy, zijn mensen juist opgelucht. 'Ze hebben goede hoop dat de nieuwe president een einde kan maken aan alle ellende', vertelt Hanneke Gelderblom, een Nederlandse die tijdens de verkiezingen als waarneemster van de Organisatie voor Vrede en Veiligheid (OVSE) in Oekraïne is.

Informatie over de situatie in Donetsk is schaars. Gisterenmorgen vroeg, enkele uren nadat bekend was geworden dat de chocoladefabrikant Petro Porosjenko de presidentsverkiezingen had gewonnen, werd de luchthaven van deze stad door tientallen pro-Russische separatisten ingenomen. Vliegtuigen mochten niet meer opstijgen of landen en de rebellen eisten dat de militairen van het Oekraïense leger het vliegveld zouden verlaten.

Het leger reageerde met een luchtaanval en volgens een woordvoerder zijn er parachutisten op de vliegveld geland. Er werd hevig gevochten: urenlang klonken er geweerschoten en werden er granaten afgevuurd. Volgens sommige (onbevestigde) berichten verspreidden de gevechten zich in de loop van de middag naar woonwijken in de buurt van het vliegveld en naar het station in de stad, drie kilometer verder naar het zuiden.

Dode burger
Een journalist van de Britse krant The Telegraph heeft in elk geval een dode burger op het station gezien, die zou zijn omgekomen door een verdwaalde kogel. Bij de persbureaus komen er foto's binnen van meer slachtoffers, maar er zijn geen cijfers bekend.

De nieuwe president van Oekraïne Petro Porosjenko. Beeld reuters
De nieuwe president van Oekraïne Petro Porosjenko.Beeld reuters

Ook OVSE-waarneemster Hanneke Gelderblom heeft geen informatie over de gebeurtenissen in Donetsk. Zij is zondag tijdens de verkiezingen actief geweest in Sjotska, een stad in het noordoosten van Oekraïne, en is nu in de provinciehoofdstad Sumy. De mensen die zij vandaag heeft gesproken zijn vooral blij met de overwinning van Petro Porosjenko. 'Het is voor hen een opluchting dat er in deze onzekere tijden in elk geval over één ding duidelijkheid is. Porosjenko heeft met een overtuigende meerderheid gewonnen.'

Grote buurman
Er is nog een lange weg te gaan en het is onzeker hoe de situatie zich zal ontwikkelen, daar lijkt iedereen zich volgens Gelderblom wel van bewust. 'Jonge mensen beseffen dat een deel van hun toekomst bij de Europese Unie ligt, maar een ander deel bij Rusland. Die grote buurman is niet weg te denken, al zouden sommigen dat graag willen. Porosjenko heeft in elk geval goede contacten, zeggen zij. Ook met Poetin. Daarnaast: een van de grootste problemen van Oekraïne is corruptie. Maar, zo wordt er gezegd, Porosjenko is al rijk. Die hoeft niet meer te stelen.'

undefined

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden