Tieners vast voor brand islamschool

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Londense politie heeft vier jongemannen gearresteerd die ervan worden verdacht brand te hebben veroorzaakt in een Islamitisch seminarium. Enkele dagen eerder was in Noord-Londen een moskee afgebrand. Bij beide brandstichtingen lijkt het te gaan om wraak nadat twee radicale moslims drie weken geleden de Britse soldaat Lee Rigby op straat hadden doodgestoken.

Studenten en docenten lagen te slapen toen zaterdagavond rond middernacht brand uitbrak in Darul Uloom, een theologische opleiding voor moslims in de Londense buitenwijk Chislehurst. De 128 aanwezigen in het pand moesten worden geëvacueerd. Twee studenten kampten met ademhalingsproblemen. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer bleef de schade beperkt.

Het 25 jaar oude Darul Uloom, arabisch voor 'kennishuis', is één van de eerste Islamitische scholen in Engeland. Het collegegeld bedraagt er drieduizend pond (ruim 3.500 euro) per jaar.

Zondagavond pakte de politie vier jongemannen op, allen in de leeftijd van 17 en 18 jaar. Het is nog onbekend wat het motief was van de brandstichters. De politie vermoedt dat het gaat om represailles vanuit radicaal-rechtse hoek. In de nacht van dinsdag op woensdag was in de wijk Muswell Hill, aan de andere kant van Londen, een moskee in de as gelegd. Op een naburige muur waren de letters EDL gekalkt, afkorting van English Defence League. De leiders van deze anti-Islambeweging hebben elke betrokkenheid ontkend.

De EDL heeft wel de verdenking op zich geladen door meteen na de dood van Rigby op verschillende plekken demonstraties te houden. Moslimorganisaties hebben sinds de slachtpartij in Woolwich een stijging waargenomen van het aantal islamofobische 'haatincidenten'. Bij elf moslimvrouwen is getracht de sluier of hoofddoek te verwijderen en zes moslims beweren met voorwerpen te zijn bekogeld. In de Noord-Engelse havenstad Grimsby gooiden twee ex-militairen benzinebommen in de richting van een moskee .

Demonstraties van de EDL, deels bestaande uit voetbalsupporters, kunnen makkelijk leiden tot etnisch geweld. Bij de Londense rechtbank zijn maandag zes moslims tot celstraffen tot 19,5 jaar veroordeeld. Ze waren vorig jaar juni met hagelgeweren, zwaarden en spijkerbommen op weg naar een EDL-mars in Dewsbury, de stad in Noord-Engeland waar de daders van de Londense metroaanslagen vandaan kwamen. Het gezelschap arriveerde echter twee uur te laat en op de terugweg werden ze bij een routinecontrole langs de snelweg aangehouden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden