Tienerdansers steken draak met Mmmozart

De titel Mmmozart van het nieuwste programma van Introdans Ensemble voor de Jeugd klinkt dubbelzinnig. Hij suggereert dat de muziek van deze achttiende-eeuwse componist als lekkernij wordt opgediend, maar spot door de lichte stotter tevens met het verheven karakter ervan....

Die dubbelheid typeert ook de voorstelling: hoofse choreografietjes op opgewekte allegro's alterneren met kolderieke intermezzo's waarin een tienjarige danser de draak steekt met het genie van Mozart. Deze entr'acts, geregisseerd door oud-Introdanser Adriaan Luteijn, zijn nog wel om te lachen. De extroverte Marne van Opstal stort zich in zijn rol van wonderkind. Met pruik kruipt hij achter het clavecimbel om per abuis de Vogeltjesdans te componeren. Als overenergiek dirigentje ruziet hij met zijn muziekstandaard en in Pitchcontrol van Hans van Manen verdubbelt hij het tempo van Mozarts 21ste pianoconcert. De gedanste balletten grossieren echter in truttigheid.

Toppunt van saaiheid is de introductie van Ton Wiggers waarin hij alle dansers in stijve parendansjes voorstelt aan het publiek. Daarna volgen nog een paar trage hofdansen van Bernd Bienert en Renato Zanella waarin een paar speelse accenten voor schwung moeten zorgen. Het duet van Carola van Rijn en Marck Wolters op de Jupiter Symfonie is verre van spannend, al eindigt het tweetal in een grappige lepeltjesstand.

Het Papageno/Papagena-duet uit de Toverfluit (1999) van Wayne Eagling wordt wel komisch gedanst maar oogt voor het publiek als koddig gespring van dansers met punkpruiken . En Hans van Manen bewerkt het andante-thema in Pitchcontrol tot een cliché van parendansen. Zo vervalt het programma tot willekeur, in tegenstelling tot eerdere zorgvuldige selecties door artistiek directeur Roel Voorintholt uit bestaand dansrepertoire. Alleen Jeu van Patrick Delcroix intrigeert door het spookachtige spel van drie mannen en twee vrouwen in witte nachthemden. Dit quintet is speciaal voor deze voorstelling gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden