NieuwsRellen VS

Tiener opgepakt voor schietpartij op demonstranten waarbij twee doden zijn gevallen

De Amerikaanse politie hield woensdag een jongen aan die verdacht wordt van betrokkenheid bij de schietpartij op demonstranten dinsdagavond in de stad Kenosha, Wisconsin. Het gaat om de 17-jarige Kyle Rittenhouse.

Anne van Driel
Kyle Rittenhouse, hier zittend op de grond, maakte dinsdagavond de straten van Kenosha onveilig met zijn AR-15. Beeld Anadolu Agency via Getty Images
Kyle Rittenhouse, hier zittend op de grond, maakte dinsdagavond de straten van Kenosha onveilig met zijn AR-15.Beeld Anadolu Agency via Getty Images

Uit Rittenhouse’s sociale media-accounts blijkt dat hij een aanhanger is van Donald Trump en van Blue Lives Matter, een Amerikaanse tegenbeweging van Black Lives Matter die vooral partij kiest voor de politie.

Bij de schietpartij dinsdagavond in Kenosha kwamen twee mannen om het leven. Een derde raakte ernstig gewond, maar is buiten levensgevaar. Rittenhouse wordt beschuldigd van moord, maar uit het proces-verbaal wordt niet duidelijk of hij wordt verdacht van het neerschieten van alle drie de slachtoffers.

Op diverse filmpjes die met telefoons zijn gemaakt is te zien hoe Rittenhouse die dinsdagavond met een AR-15 geweer door de straten van Kenosha loopt. Andere beelden laten zien hoe hij later wordt achtervolgd door boze demonstranten en hoe hij op hen begint te schieten.

Felle demonstraties

De dodelijke schietpartijen vonden dinsdag plaats, de derde avond van felle demonstraties in Kenosha, nadat een politieagent er zondag de zwarte man Jacob Blake met zeven kogels in de rug schoot. De demonstraties mondden op sommige plekken in de stad uit in plunderingen en brandstichtingen.

Rittenhouse was dinsdag vanuit zijn woonplaats Antioch in de staat Illinois naar Kenosha gereden. ‘Om burgers en bedrijven te beschermen tegen mogelijke plunderingen en geweld’, zo verklaarde hij die dag in een kort interview met de website Daily Caller terwijl hij voor een dichtgetimmerd pand stond waar een dag eerder brand was gesticht. ‘Mensen raken gewond, en het is onze taak dit bedrijf te beschermen.’ In datzelfde gesprek wees hij erop dat hij ook een medicijntas bij zich had om gewonde mensen te helpen.

Het is onduidelijk of de tiener deel uitmaakte van een burgerbrigade of op eigen houtje opereerde.

Een bloedvlek is gemerkt door de politie op de plek waar de schietpartij plaatsvond, waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen.  Beeld Getty Images
Een bloedvlek is gemerkt door de politie op de plek waar de schietpartij plaatsvond, waarbij twee mensen om het leven zijn gekomen.Beeld Getty Images

Later die avond, toen demonstranten na de avondklok van 8 uur bij een tankstation een burgermilitie troffen, werd één van hen in het hoofd geschoten. Een ooggetuige bevestigde dat Rittenhouse op die plek aanwezig was. Op beelden van die avond rent iemand voorbij die op de schutter lijkt, terwijl hij roept: ‘Ik heb net iemand vermoord’.

Even later herkenden demonstranten de schutter kennelijk. Op filmpjes is te zien hoe zij Rittenhouse achtervolgden. Die laatste struikelde, viel op de grond en begon vervolgens op zijn achtervolgers te schieten. Een man werd daarbij dodelijk getroffen, een ander raakt ernstig gewond aan zijn arm. Die laatste was mogelijk zelf bewapend.

Rittenhouse liep daarna naar het eind van de straat waar pantserwagens van de politie kwamen aanrijden. Hij had toen al zijn handen in de lucht, al reikte hij soms ook weer naar zijn geweer. ‘Hij heeft ze net neergeschoten!’, riepen demonstranten. In plaats van hem aan te houden, gaven agenten Rittenhouse vrije doorgang. Een waarschuwde hem slechts: ‘Jij met dat geweer. Ga hier niet in, dit is gesloten.’ Rittenhouse zou pas de volgende dag in zijn woonplaats Antioch worden aangehouden.

Blue Lives Matter

Videobeelden van eerder die avond tonen agenten die hun sympathie uitspreken tegen een bewapende groep, waar Rittenhouse mogelijk bij aanwezig was. Te horen is hoe een politieman door de megafoon in zijn auto zegt: ‘We waarderen wat jullie doen jongens, echt waar.’

De burgemeester van Kenosha heeft woensdag verklaard dat de politie geen burgers nodig heeft bij de ordehandhaving in de stad.

Op de inmiddels afgesloten Facebook-, Instagram- en Twitterpagina’s van Rittenhouse poseerde de tiener met wapens, veelal met een Blue Lives Matter-vlag en insignes op de achtergrond. Begin dit jaar zou Rittenhouse een bijeenkomst van president Trump in Des Moines, Iowa, hebben bijgewoond en dat op TikTok hebben gepost, aldus BuzzFeed News. De video is inmiddels verwijderd.

Republikeinse Conventie

President Trump heeft nog niet publiekelijk gereageerd na het neerschieten van Blake. Vicepresident Mike Pence noemde Kenosha woensdagavond tijdens zijn speech op de Republikeinse Nationale Conventie: hij veroordeelde de plunderingen en brandstichtingen, maar sprak niet over de oorzaak van de onlusten, het politiegeweld.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden veroordeelde de rellen en verklaarde zich solidair met de roep van de demonstranten een eind te maken aan het systematisch racisme binnen de politie. Woensdag spraken hij en zijn running mate Kamala Harris telefonisch met de familie van Blake, die nog in coma ligt.

De nationale basketbalbond NBA besloot wedstrijden woensdag uit te stellen, nadat de Milwaukee Bucks een wedstrijd hadden geboycot uit protest tegen het politiegeweld.

LEES VERDER

Gewelddadige beelden uit de VS doen denken aan die uit een oorlogsgebied
President Trump heeft nog geen enkele poging gedaan de gemoederen te bedaren, maar stuurt federale troepen om ‘orde en recht’ te herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden