Tiener met slechts één doel: wereldkampioen worden Gantwarg late invaller

VAN ONZE VERSLAGGEVERROB KRAMP

EMMELOORD - Roel Boomstra is een dammer met een missie. Hij zal niet rusten voordat hij wereldkampioen is. Hij wil de opvolger worden van Harm Wiersma, de laatste Nederlandse wereldkampioen uit 1984. Diep in zijn hart koestert hij de ambitie de Rus Tsjizjov te overtreffen als recordhouder met tien wereldtitels.

Boomstra is sinds 9 maart 18 jaar. In zijn geboortejaar 1993 wordt Tsjizjov voor de zesde keer wereldkampioen. In Emmeloord begint Boomstra zaterdag als jongste deelnemer aan zijn eerste WK. De start is veelbelovend. Met zwart overklast hij Wiebe van der Wijk in 51 zetten (2-0). 'Er zaten wat hobbels onderweg maar ik had het duel onder controle. Tegen het einde was elke combinatie winnend.'

De woorden komen er nuchter en zelfbewust uit. Geen spoor van arrogantie. 'Deze partij moest ik winnen. Van der Wijk is een van de zwakkeren.' Zijn tegenstander is een buitenbeentje in Emmeloord. In 1999 wordt hij wereldkampioen bij de junioren. Een jaar later stopt hij met dammen, om in 2010 zijn rentree te maken. De hoofdsponsor die garant staat voor twee ton, krijgt van de werelddamfederatie groen licht de locale held Van der Wijk toe te voegen aan het deelnemersveld. Tot ergernis van de Nederlandse dambond en bondscoach Rob Clerc.

Voor Boomstra is de kwestie gebakken lucht, hij wil er geen energie aan verspillen. De eerstejaars student natuurkunde concentreert zich op zijn debuut bij de kanonnen van het dammen. Het WK is zijn eerste toernooi van drie weken. 'Veeleisend, fysiek en mentaal.' Sinds enkele maanden is hij drie keer in de week te vinden in de fitnesszaal.

'Het komt goed uit dat ik een abonnement heb gewonnen bij mijn verkiezing tot sportman van het jaar van Emmen', zegt hij met een grijns. Aan de wereldtitel denkt hij niet in Emmeloord. Hij wil als benjamin ervaring opdoen, spanning creëren op het bord, ook tegen de toppers. Clerc wil meer. 'Roel hoeft van niemand te verliezen op dit WK', zegt hij. 'We gaan niet voor de zesde of achtste plaats.'

Boomstra is voor het dammen wat Anish Giri voor het schaken is: Neerlands hoop voor de toekomst. Al vergelijkt Clerc zijn protegé liever met Magnus Carlsen, de nummer een in de schaakwereld. 'Omdat Boomstra dichter bij de wereldtop in het dammen staat, dan Giri bij de wereldtop in het schaken', aldus de bondscoach (55) , zelf achtvoudig nationaal kampioen en vijf keer tweede op een WK.

'Roel is een groot talent die de potentie heeft in de toekomst uit te groeien tot een tweede Sijbrands of Wiersma. Hij is nu al verder dan Dolfing, Thijssen en Heusdens.'

Van een superlatief als wonderkind wil Clerc niets weten. 'Hij is een hoogbegaafde jongen die een prikkel zoekt in een denksport en bij toeval is het dammen is beland.' In 2004 slaagt hij er als 11-jarige in wereldkampioen Georgiev in een simultaan als enige op remise te houden.

Drie jaar later wordt hij in Aix-les-Bains de jongste Nederlandse dammer die voldoet aan de eerste grootmeesternorm. In 2009 veroorzaakt hij bij zijn NK-debuut een sensatie door zijn leermeester Baljakin te verslaan.

In Naaldwijk geeft hij eind 2010 zijn internationale doorbraak gestalte met de wereldtitel bij de junioren. Toch lopen niet alle dammers huppelend met Boomstra weg.

Paul Oudshoorn, commentator in Emmeloord, ziet in de Drent een correct geschoolde dammer, technisch goed, rechtlijnig, met een academische stijl maar zonder veel zucht naar avontuur. 'Ik reken hem niet tot de categorie Sijbrands of Wiersma, dat zijn uitzonderlijke talenten met zo'n gigantisch rekenvermogen.'

Sijbrands heeft aangegeven na het WK met Boomstra te willen samenwerken. Dat wordt het koningskoppel in het dammen zoals Kasparov-Carlsen in het schaken. Boomstra ziet er de bevestiging in van zijn talent. 'Maar Sijbrands zal altijd de beste dammer van de wereld blijven', aldus Oudshoorn. 'Daar hoeft Roel zich geen illusies over te maken.'

De jonge Boomstra laat zich door niets en niemand gek maken. 'Hij is voor zijn leeftijd bijzonder evenwichtig en weet wat hij wil', zegt Clerc. 'Een van de weinige dammers die er vierkant voor uitkomt dat hij wereldkampioen wil worden.'

Het WK over 19 ronden wordt in Emmeloord en Urk gespeeld. De eerste tien ronden in Emmeloord, de laatste negen in Urk. Het prijzengeld bedraagt 25 duizend euro, de winnaar ontvangt 6,5 duizend euro.

Twee Afrikanen (Samb en Moussa) slaagden er niet in op tijd in Emmeloord te zijn en werden op het laatste moment vervangen door de twee oud-wereldkampioenen Valneris en Gantwarg. De laatste werd vrijdagavond om 11 uur telefonisch opgeroepen in Neurenberg en arriveerde zaterdag juist voor de opening in de Noordoostpolder.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden