Tienduizenden vluchtelingen door geweld Zuid-Afghanistan

Door het opgelaaide geweld in Zuid-Afghanistan zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen en dat aantal kan nog toenemen. Het Vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft hierover dinsdag alarm geslagen....

AP

VN-woordvoerster Jennifer Pagonis zei dat in de zuidelijke provincies Kandahar, Helmand en Uruzgan tussen de 80.000 en 90.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. In Uruzgan zijn ongeveer 1400 Nederlandse militairen gelegerd in het kader van de NAVO-operatie in Afghanistan.

Pagonis zei dat de nieuwe vluchtelingen moeten worden opgeteld bij de ruim 116.000 die al eerder door geweld en droogte op de vlucht sloegen. Zij zei ook te vrezen dat het aantal vluchtelingen nog verder zal toenemen omdat de strijd in het gebied voortduurt.

Het UNHCR is inmiddels begonnen met de distributie van stukken plastic, dekens, warme kleding voor kinderen en andere hulpgoederen voor ruim drieduizend gezinnen in de districten Panjwai en Zhari van de provincie Kandahar, zei Pagonis.

Het geweld is het gevolg van een onverwachte hervatting van de strijd door de Taliban in Zuid-Afghanistan, hun oude bolwerk. De NAVO-troepen die twee maanden geleden het bevel over de zuidelijke regio overnamen, hebben de grootste moeite het geweld in te tomen en kunnen niet zorgdragen voor een veilige woonomgeving.

Dagelijks vinden er aanslagen en gevechten plaats die militairen, rebellen en burgers het leven kosten.

De hoogste civiele vertegenwoordiger van de NAVO in Afghanistan, Daan Everts, kondigde aan dat het bondgenootschap donderdag formeel het bevel over geheel Afghanistan zal overnemen van de door de VS geleide coalitie. De overdracht wordt gezien als een belangrijke stap in de uitbreiding van de NAVO-missie in Afghanistan.

Van de ongeveer 40.000 man buitenlandse troepen in Afghanistan blijven ongeveer 8.000 Amerikaanse militairen opereren los van het NAVO-commando. Zij maken specifiek jacht op Taliban en Al Qa'ida-strijders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden