Tienduizenden nieuwe vluchtelingen bij Turkse grens

Bij de grens met Turkije hebben zich zo'n 20.000 Syriërs verzameld die de gevechten in het noorden van de provincie Aleppo zijn ontvlucht. Dat zeggen de Verenigde Naties en de Turkse autoriteiten. De grens zit dicht, maar Turkije zegt bereid te zijn om de vluchtelingen te helpen met voedsel en onderdak. Mensen die dringend medische hulp nodig hebben worden behandeld door naburige Turkse ziekenhuizen.

Vluchtelingen staan op het dak van een auto bij de Turkse grens.Beeld afp

Het Syrische leger is bezig met een groot offensief in het gebied en wordt daarbij vanuit de lucht geholpen door Rusland. Hierbij zijn de laatste dagen dertien maal klinieken en andere zorginstellingen vanuit de lucht bestookt. Door deze bombardementen zijn nog eens zeker 15 duizend inwoners van de Noord-Syrische metropool en het omringende platteland gevlucht, zo melden de Verenigde Naties. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu waren al 70 duizend vluchtelingen vanuit Aleppo naar de Turkse grens op weg.

Door de opmars van het regeringsleger dreigt de humanitaire corridor tussen Turkije en Aleppo te worden afgesneden, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu gisteren na afloop van een conferentie over Syrië. Volgens Davutoglu proberen de troepen van Assad Aleppo te omsingelen en dan hetzelfde te doen wat ze eerder deden met Madaya, een uithongeringsbelegering die tientallen mensen het leven kostte.

De opmars van het regeringsleger was aanleiding voor een nieuwe Russisch-Turkse ruzie. Het Russische ministerie van Defensie zei gisteren dat er gegronde redenen zijn aan te nemen dat Turkije een militaire invasie in Syrië voorbereidt. De Russen baseren zich op satellietbeelden die de opbouw zouden tonen van infrastructuur die kan dienen voor het transport van troepen en wapens.

Turkije wees de Russische beschuldigingen direct van de hand. 'Rusland probeert de aandacht af te leiden van zijn eigen misdaden in Syrië door te suggereren dat wij een militaire ingreep in Syrië zouden voorbereiden', liet een woordvoerder van het kabinet van premier Davutoglu weten.

De grensovergang Bab al-Salama tussen Syrië en Turkije.Beeld afp
Een Syrisch jongetje bij de grensovergang.Beeld afp
Een vrouw met baby bij de grensovergang.Beeld afp

Leger Syrië rukt ook in zuiden op

Syrische regeringstroepen hebben vrijdag de zuidelijke plaats Ataman ingenomen. Dat melden zowel Hezbollah-nieuwszender al-Manar als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de Syrische burgeroorlog verslaat met hulp van activisten ter plaatse.

Het gebied werd donderdag zwaar gebombardeerd door vermoedelijk Russische gevechtsvliegtuigen, bericht het Observatorium. Ataman, dat in handen was van rebellen, ligt een kilometer of drie ten noorden van de belangrijke stad Deraa.

11 miljard dollar aan hulp

Op de eendaagse donorconferentie in Londen, georganiseerd door Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Koeweit en de Verenigde Naties, werd donderdag 11 miljard dollar humanitaire hulp toegezegd voor de komende vier jaar. Volgens de Britse premier David Cameron hebben de deelnemende landen 6 miljard dollar beloofd voor 2016 en nog eens 5 miljard voor de jaren tot 2020.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in zijn toespraak 'dat de situatie in Syrië de hel meer benadert dan waar ook op aarde'. 'Het is ongelooflijk dat we na bijna vijf jaar oorlog hier in Londen bijeenkomen terwijl de situatie op de grond feitelijk verergerd is, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tegenover de afgevaardigden van meer dan 70 landen.

'We zijn na jaren van strijd nu getuige van een wanhopige volksverhuizing. Honderdduizenden Syriërs vrezen geen andere keuze te hebben dan op zoek naar een betere toekomst hun leven in handen te leggen van misdadige mensenhandelaren', zei Cameron. Hulpverleners waarschuwden voor een 'verloren generatie' omdat 700.000 kinderen geen onderwijs krijgen.

Mensen wachten tot ze de stad Madaya kunnen verlaten. Duizenden mensen zijn daar sinds september omgekomen door de honger.Beeld ap

Vredesbesprekingen uitgesteld

De Jordaanse koning Addullah zei in Londen dat zijn land zonder financiële steun de last van bijna 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen, een vijfde van de Jordaanse bevolking, niet meer kan dragen. Dat cijfer omvat alle Syriërs in Jordanië, ook zij die er al voor 2011 waren. 'We doen ons best, ondanks alle problemen, maar we hebben onze limiet bereikt', aldus Abdullah.

De Turkse premier Davutoglu zei dat Turkije de deur openhoudt voor alle Syrische vluchtelingen, wat de kosten ook mogen zijn. Turkije heeft al meer dan 2,5 miljoen Syriërs binnen zijn grenzen, en daar komen dan de tienduizenden nog bij die nu volgens Davutoglu vanuit Aleppo onderweg zijn.

De donorconferentie begon daags nadat de VN de vredesbesprekingen over Syrië in Genève die vandaag hadden moeten beginnen voor drie weken had uitgesteld. Dit omdat er volgens VN-gezant Staffan de Mistura nog 'dingen' moeten worden geregeld. Het moeizame vredesproces vergroot de druk op donoren om toezeggingen te doen voor de slachtoffers van het conflict.

Lees ook: 'Het doet pijn om mensen te zien verhongeren'

Niet alleen Madaya wordt uitgehongerd, ook inwoners van andere plaatsen in Syrië lijden onder belegering door een van de strijdende partijen. De Syrische arts Khaled Mohammed zou wel willen vluchten, maar ziet het als zijn plicht de inwoners van Madaya te blijven helpen.

Syrische vluchtelingen staan klaar in Turkije om naar Griekenland te reizen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden