nieuwsnertsenfokkerijen

Tienduizenden nertsen op negen fokkerijen waar corona heerst, worden vergast

Zeven nertsenfokkerijen op negen locaties in Oost-Brabant en Noord-Limburg die besmet zijn met het coronavirus, worden zo snel mogelijk geruimd ten behoeve van de volksgezondheid. Dat heeft het kabinet woensdag besloten na advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z).

Peter de Graaf
Twee nertsen in een kooi. Beeld ANP
Twee nertsen in een kooi.Beeld ANP

De NVWA zal vrijdag beginnen met het vergassen van vele tienduizenden nertsen en hun pups op de besmette locaties in Gemert-Bakel, Deurne, Laarbeek, Sint-Anthonis en Venray. In hun brief aan de Tweede Kamer spreken landbouwminister Schouten en minister De Jonge van Volksgezondheid de verwachting uit dat er de komende weken nog meer besmettingen zullen worden geconstateerd. Volgens het OMT-Z bestaat het risico dat het coronavirus ‘langdurig blijft circuleren’ op nertsenbedrijven.

Volgens deskundigen is er weliswaar weinig risico voor omwonenden en passanten buiten de nertsenbedrijven. Maar het kabinet is vooral bezorgd over een voortsudderend ‘coronareservoir’ in de nertsenbedrijven zelf, terwijl het virus elders in het land op zijn retour is. Hierdoor bestaat het risico van een nieuwe corona-uitbraak, bijvoorbeeld via de werknemers in de nertsenfarms.

Besmette nertsenbedrijven die ‘geruimd’ worden, krijgen een financiële compensatie. Maar de ministers willen ook de andere ondernemers stimuleren eerder te stoppen dan eind 2023 – daarna geldt sowieso een beroepsverbod voor het fokken van nertsen. ‘Het kabinet onderzoekt of en zo ja hoe een eenmalige stoppersregeling kan worden vormgegeven’, aldus de ministers.

Dierenartsen en gemeenten sloegen al eerder alarm over de corona-uitbraken op de nertsenfarms. Op twee bedrijven is het virus overgeslagen van dier op mens. In Milheeze (gemeente Gemert-Bakel) werd een werknemer ziek na contact met besmette dieren, in Deurne waren dat de eigenaar en zijn vrouw – hun kinderen kregen daarna vermoedelijk ook corona.

De corona-uitbraken onder de nertsen leidden tot onrust onder de bevolking. Ook sommige nertsenhouders, onder wie de ondernemer uit Deurne, riepen op tot ruiming van besmette bedrijven.

Nederland telt ongeveer 140 nertsenfokkerijen met in totaal 808 duizend moederdieren, die meestal in mei gemiddeld 5 jongen werpen. Samen met het aantal pups gaat het om ruim vier miljoen dieren. Meer dan de helft van de nertsen (55 procent) zit in Noord-Brabant, gevolgd door Gelderland (17 procent) en Limburg (15 procent). ‘Nertsenhoofdstad’ Gemert-Bakel telt 21 bedrijven met ruim 200 duizend moederdieren – en in de zomer na alle bevallingen dus meer dan een miljoen dieren.

De pups worden standaard aan het eind van het jaar (in november of december) vergast, waarna hun pelzen worden gebruikt voor de bontproductie. Het grootste deel van de pelzen wordt geëxporteerd, met een totale omzet van 90 miljoen euro per jaar. In de nertsenfokkerijen werken circa 1.600 mensen.

Omdat er veel ‘ethische en maatschappelijke weerstand’ is tegen deze bontproductie is al sinds 2013 de Wet verbod pelsdierhouderij van kracht. Bestaande bedrijven kregen nog tot eind 2023 de tijd om hun investeringen terug te verdienen. Per 1 januari 2024 is de nertsenfokkerij in Nederland verboden.

Lees ook:

Nederlands ‘nertsenhoofdstad’ Gemert-Bakel is een brandhaard van het corona­virus gewor­den. Dus heeft de Brabantse gemeente een motie aangenomen die minister Schouten oproept hard in te grijpen.

Hoe besmettelijk zijn nertsen? ‘We moeten voorkomen dat ze een corona-reservoir worden’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden