Nieuws

Tienduizenden Israëlische demonstranten vrezen einde democratie onder regering Netanyahu

Ondanks de angst voor terreuraanslagen kwamen zaterdagavond toch weer tienduizenden mensen de straat op in Israël om te demonstreren tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. De grootste menigte verzamelde zich in Tel Aviv.

Redactie
Een groot protest tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv zaterdag. Beeld AFP
Een groot protest tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv zaterdag.Beeld AFP

Volgens Israëlische media staken de betogers kaarsen aan en hielden ze een minuut stilte ter nagedachtenis van de zeven gelovigen die vrijdag na de sabbatviering door een Palestijn met een vuurwapen om het leven werden gebracht. De schietpartij had plaats voor een synagoge in Oost-Jeruzalem.

De actievoerders keerden zich ook tegen de plannen van het kabinet om het rechtssysteem in het land te ontkrachten. Minister van Justitie Jariv Levin wil dat een meerderheid in het parlement, momenteel uiterst rechts en conservatief, wetgeving moet kunnen goedkeuren, ook al zou die volgens het Hooggerechtshof in strijd zijn met de grondwet. Levin wil bovendien de samenstelling wijzigen van het college dat rechters benoemt. Hij verwijt het Hof tevens bovenmatige inmenging in politieke besluitvorming.

Vrees voor voortbestaan democratie

Tegenstanders waarschuwen dat uitvoering van die voornemens een einde maakt aan de democratie in Israël. Dat deden ze zaterdag al voor de vierde keer op rij. Niet alleen in Tel Aviv, maar ook in andere steden, waaronder Jeruzalem bij de woning van president Isaac Herzog, klonken protesten. Een aantal demonstranten leverde tevens kritiek op de omgang met Palestijnen. ‘Met bezetting bestaat democratie niet’, stond op een plakkaat.

Netanyahu reageerde na een bijeenkomst van het veiligheidskabinet, met de belangrijkste ministers, op het drama bij de synagoge in de buitenwijk van Jeruzalem. Hij zei dat het antwoord van Israël ‘krachtig, snel en nauwkeurig’ zal zijn. ‘We zijn niet uit op escalatie, maar we zijn voorbereid op elk scenario.’ Te denken valt onder meer aan het verstrekken van meer wapenvergunningen aan burgers die daarvoor in aanmerking komen om zich te verdedigen tegen straatterreur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden