Tienduizenden indianen Bolivia leven als slaven

Conclusie van mensenrechtencommissie OAS...

MEXICO-STAD Tienduizenden indianen in Bolivia leven in een staat van slavernij. Zij krijgen niet betaald voor hun werk op de enorme veehouderijen, worden onderworpen aan lijfstraffen en mogen zonder toestemming van de landeigenaren het gebied niet verlaten. Bovendien moeten hun kinderen meewerken zodra ze kunnen lopen.

Dat zijn de conclusies van de Interamerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH), een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), na een uitgebreid bezoek aan Bolivia.

Volgens de commissie is een groot deel van de 75 duizend guaraní-indianen in de zuidelijke departementen Santa Cruz, Tarija en Chuquisaca het slachtoffer van een ‘moderne vorm van slavernij en dwangarbeid’.

Het gaat om een vrij onherbergzaam gebied in het hart van Zuid-Amerika, in het grensgebied van Bolivia met Paraguay. De meeste guaraní's wonen in Paraguay, waar hun taal naast het Spaans de officiële landstaal is.

De Boliviaanse guarani's gaan vooral gebukt onder de zogenoemde ‘schuldslavernij’: de indianen worden gedwongen hun voedsel en andere benodigdheden te kopen in de winkel van de grootgrondbezitter tegen exorbitante prijzen. Omdat ze geen geld hebben, moeten ze schulden maken die onophoudelijk groeien en waar ze nooit meer onderuit komen. Bovendien erven de kinderen de schulden van de ouders.

De CIDH stelt dat ze op deze manier praktisch in zelfde situatie leven als een paar eeuwen geleden onder de Spaanse kolonisatoren.

Een voorbeeld is Rogelio Molino, die al meer dan 30 jaar werkt op een hacienda, ‘net als mijn vader werkte voor de vader van de landeigenaar’. Voor het onderhouden van zijn 12 kinderen had hij (omgerekend) 25 euro in de maand.

Maar daarvan werd het eten afgetrokken dat hij moest kopen in de winkel. Zijn vrouw werkte al die jaren gratis als huishoudster bij de eigenaar.

Sommige groepen zijn door de grootgrondbezitters van hun eigen land verdreven, andere gemeenschappen zitten letterlijk gevangen zonder enige vrijheid van beweging en worden onderworpen aan lijfstraffen. Elke vorm van protest wordt onderdrukt en bestraft met methoden als het verbranden van hun oogsten en het doden van hun dieren.

Een van de oorzaken van de situatie is dat de Boliviaanse staat en de justitie in die gebieden weinig hebben in te brengen. De mensenrechtencommissie beveelt de overheid aan degenen te bestraffen die verhinderen dat de indianen terugkeren naar hun voorouderlijke gebieden en de bij wet afgekondigde landhervorming ook daadwerkelijk uit te voeren.

Maar de commissie beseft dat ‘politiek en economisch machtige groepen zich verzetten tegen het uitvoeren van de landhervorming, met gewelddadige methodes als ontvoeringen, moorden en martelingen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden