Tienduizenden in extase voor voetbalvrouwen
De Nederlandse voetbalvrouwen zijn in Utrecht als koninginnen toegejuicht. De Europees kampioenen voeren twintig minuten door de stad, waar de fans in een uitbundige stemming in gezang losbarstten.
'Kampioenen, olé, olé', schalt maandagavond even na zeven uur oorverdovend over de Stadsbuitengracht in Utrecht. Duizenden mensen vormen aan de oevers een oranje erehaag voor de triomftocht van het Nederlands vrouwenteam, de kersverse Europees kampioen voetbal.
De speelsters en trainers dansen, springen en joelen van geluk in de ruim 20meter lange sloep die hen twintig minuten door de singel vaart. Ze worden als ware koninginnen onthaald, als stichters van een nieuwe voetbaldroom die voortleeft. Vaders, moeders en kinderen zijn in extase, op balkons en bruggen, in boten en aan de kant. Ze dragen oranje shirts, hebben een oranje opblaasbare kroon op hun hoofd, zingen alle oranje getinte nummers, van Wij houden van Oranje van André Hazes tot Van links naar rechts van de Snollebollekes, het nieuwe lijflied van het vrouwenteam.
De politie, in groten getale op de been, hoeft voor zover zichtbaar nergens in te grijpen. De sfeer is gemoedelijk. Ja, er trillen verkeersborden, de mensen dringen om een glimp op te vangen van hun helden, maar auto's, lantaarnpalen en bomen blijven onaangeroerd. Vlak voor aankomst, bij stadspark Lepelenburg, springt een man vanuit zijn boot in het water, de waarschuwing van burgemeester Jan van Zanen negerend. De man maakt talrijke luchtkusjes naar de speelsters, die hem liefelijk een flesje bier toewerpen. Ze hebben er toch genoeg aan boord.
Ruim 22duizend fans kleuren Utrecht oranje, laat de gemeente maandagavond na de huldiging weten. Twaalfduizend van hen staan in Lepelenburg, waar de speelsters het feestje vervolgen op het podium waar ze zich luidkeels laten toezingen door de massa. Het programma is daar om vijf uur in de middag begonnen met optredens van artiesten.
Even na half vier staan honderden supporters al tevergeefs op de poorten te kloppen. De sfeer is gemoedelijk. In een zijstraat klinkt de stem van André Hazes, de zanger die furore maakte bij voetbalprestaties van de mannen. Kinderen met de nationale driekleur op de wang zijn op de schouders van hun olijke ouders gehesen. Een stel pubers zweept het publiek op met 'Wij zijn kampioen' en Wij houden van Oranje.
De familie Thijssen uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide heeft inmiddels de tanden gezet in een ijsje. Vader Erik (45) en moeder Dagmar (43) deden hun 11-jarige dochter Geertje afgelopen weekend één belofte: als we geen kaartjes kunnen krijgen voor de finale, gaan we naar de huldiging in Utrecht. 'Je ziet wat het geworden is', zegt Erik. Ze hadden geen honderden euro's over voor de finale in Enschede, waar Oranje beslag legde op de Europese titel door met 4-2 te winnen van Denemarken.
Ze komen stiekem ook voor Lieke Martens, de vaandeldrager van Oranje, die het hardste applaus kreeg in Lepelenburg. Martens komt oorspronkelijk uit Nieuw-Bergen, een kleine twintig minuten rijden van Ven-Zelderheide. Hij pakt zijn telefoon erbij. Dochter Geertje poseert in het avondlicht, samen met haar favoriet, na de openingswedstrijd tegen Denemarken daar waren ze getuige van. 'Het kan allemaal. De vrouwen zijn zo aanraakbaar. De sfeer in het stadion is een stuk gemoedelijker, dankzij de vele gezinnen.'
Die gaven maandagavond het volksfeest kleur. Een huldiging, zonder wanklank, van de ware kampioen.
Meer over de huldiging van de Oranjevrouwen
De Oranjevrouwen werden gehuldigd in het Utrechtse park Lepelenburg. Maar waarom geen rondvaart door de grachten van Amsterdam? 'We hebben Amsterdam geen moment overwogen'
Duizenden mensen verzamelden zich in Utrecht. Bekijk hier in een scrollverhaal hoe de huldiging verliep.