Tienduizenden huishoudens raken kortingspas kwijt

Tienduizenden huishoudens met een laag inkomen hebben de kortingskaarten van hun gemeente moeten inleveren. Deze passen geven minima korting op sportclubs, muziekles en musea. Dat is het gevolg van de aangescherpte grens voor armoedebeleid.

De OoievaarspasBeeld Gemeente Den Haag

In Den Haag raken dit jaar elfduizend gebruikers hun Ooievaarspas kwijt, in Utrecht moeten bijna twaalfduizend mensen hun U-Pas teruggeven. In Zoetermeer hebben ongeveer 1.750 minder inwoners recht op de ZoetermeerPas.

Voorheen mochten deze kortingspassen worden verstrekt aan inwoners met een inkomen tot 130 procent van het bijstandsniveau. Dit jaar is die norm verlaagd tot 110 procent. Het kabinet vindt dat de passen de prikkel wegnemen om (meer) te werken. De norm geldt voor alle lokale armoedebeleid. Zo hebben mensen minder snel recht op bijzondere bijstand of korting op ziektekostenverzekeringen.

Sociaal isolement
Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad vreest door de versobering voor duizenden inwoners een sociaal isolement dreigt. De stad wil daarom dat het volgende kabinet de norm weer verhoogt.

'Ontzettend veel kinderen groeien op in armoede', zegt GroenLinks-raadslid Inge Vianen. 'Dankzij de Ooievaars­pas kan iedereen, of je een dunne of dikke portemonee hebt, meedoen met sport en cultuur. Het is pijnlijk om uitgerekend tijdens de crisis zo veel mensen hun pas af te nemen.'

Ook in Utrecht is er onvrede. 'We hebben al onze creativiteit aangewend om de doelgroep die nu buiten de boot valt, toch iets te kunnen bieden', laat het gemeentebestuur weten. 'We zijn tenslotte een sociale stad.' Een gezin met kinderen dat een iets hoger inkomen heeft, kan 'op basis van de individuele situatie' toch de U-Pas krijgen.

'Eigenlijk mogen uitzonderingen niet', zegt Hidde Brink van Divosa, de koepel van sociale diensten. 'Staatssecretaris De Krom is duidelijk geweest: 110 procent is 110 procent.'

Locomotief
In het PvdA-verkiezingsprogramma staat dat gemeenten de vrijheid moeten krijgen om het armoedebeleid zelf vorm te geven. 'Stel dat die opvatting ook in het regeerakkoord komt, dan ga ik met de gemeenteraad praten', aldus Henk Kool, de Haagse PvdA-wethouder van Sociale Zaken. 'De Ooievaars­pas is de locomotief van ons minimabeleid.'

Zoetermeer heeft de criteria voor zijn pas aangescherpt, maar bezuinigt verder niet op armoedebeleid. 'Het college van b en w vindt juist nu het minimabeleid van belang', aldus een woordvoerder. 'Kinderen moeten gewoon lid kunnen worden van een sportclub en niet door de armoede in een sociaal isolement raken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden