Tienduizenden Duitsers geëvacueerd

De overstromingen in het zuidoosten van Duitsland nemen steeds ernstiger vormen aan. In Dresden zijn vrijdag 33 duizend mensen geëvacueerd....

ReutersAFP en AP

Meteorologen verwachtten gisteravond dat het waterpeil van de Elbe en de Donau in de nacht van vrijdag op zaterdag tot tien meter zou stijgen. De overstromingen zijn volgens historici de ernstigste in vijfhonderd jaar.

Stroomafwaarts worden op grote schaal bewoners van door vloedgolven bedreigde gebieden geëvacueerd. Uit de stad Bitterfeld zijn 16 duizend inwoners vertrokken. Bij Bitterfeld ligt een chemische fabriek die bij een dijkdoorbraak onder water kan komen te staan.

Ook Tsjechië strijdt nog tegen het wassende water. Ten noorden van de hoofdstad Praag en in het zuiden is de situatie nog ernstig. Het dodental in Tsjechië steeg vrijdag tot dertien. Bij de stad Decin, vlakbij de noordgrens met Duitsland, steeg de Elbe vrijdag tot 12,5 meter.

Het waterpeil bij de plaats Usti nad Labem, waar een chemische fabriek staat, is niet gedaald. De giftige stoffen die in de fabriek liggen opgeslagen, dreigen volgens Greenpeace verspreid te worden in het water. De Tsjechische en Duitse autoriteiten spreken dit tegen.

In Praag is het waterpeil twee meter gezakt. Een aantal getroffen stadsdelen is vrijgegeven. Delen van de oude binnenstad zijn tot verboden gebied verklaard wegens instortingsgevaar van een aantal historische gebouwen die op zand zijn gebouwd.

De overheid heeft een begin gemaakt met de inventarisatie van de schade. Twee synagogen in Praag zijn zwaar beschadigd. Een aantal dorpen ten noorden van Praag is bijna helemaal verwoest. In Zalezlice bijvoorbeeld is driekwart van de gebouwen ernstig beschadigd. Enkele dorpen langs de grens met Duitsland zouden nog zwaarder zijn getroffen.

Ook Hongarije en Slowakije bereiden zich voor op overstromingen. In Hongarije is vrijdag de noodtoestand afgekondigd langs de Donau. Alle scheepvaart is verboden.

Regeringsleiders van de door de watersnood getroffen Europese landen komen zondag bijeen in Berlijn, waar zij met EU-voorzitter Prodi de benodigde herstelwerkzaamheden inventariseren en bespreken hoe deze gefinancierd kunnen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden