Tienduizenden betogers in Seoul eisen aftreden president na schandaal

Tienduizenden demonstranten in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul protesteren zaterdag tegen president Park Geun-hye. Ze eisen haar aftreden nadat uitkwam dat de dochter van een religieuze cultleider invloed uitoefende op het beleid van de president. Volgens de organisatie zijn er zelfs bijna honderdduizend mensen op de been, waarmee de betoging een van de grootste protesten in het land is sinds jaren.

Betogers in Seoul. Beeld epa
Betogers in Seoul.Beeld epa

Park Geun-hye ligt zwaar onder vuur sinds bekend werd dat ze Choi Soon-sil, de dochter van een vroegere religieuze cultleider, invloed liet uitoefenen op staatszaken en inzage gaf in vertrouwelijke documenten, terwijl die geen officiële functie bekleedde.

De openbare aanklager verdenkt Choi er ook van dat ze haar banden met Park heeft misbruikt om zichzelf te verrijken. Als voorzitter van twee liefdadigheidsinstellingen zou ze vorig jaar in minder dan een week tijd ruim 60 miljoen euro hebben opgehaald bij grote bedrijven. Een deel van dat geld zou volgens Koreaanse media inmiddels op buitenlandse rekeningen staan.

Lees ook

Choi meldde zich maandag onder grote belangstelling bij het kantoor van de openbare aanklager in Seoul. In tranen zei ze dat ze 'verdiende te sterven' - een typisch Koreaanse manier om berouw te tonen. Lees hier wat correspondent Jeroen Visser eerder over dit onderwerp schreef.

Tienduizenden Zuid-Koreanen pleiten in Seoul voor het aftreden van president Park Geun-hye. Beeld getty
Tienduizenden Zuid-Koreanen pleiten in Seoul voor het aftreden van president Park Geun-hye.Beeld getty

Religieuze cult

De woede over het schandaal is des te groter omdat veel Koreanen al langer bedenkingen hebben over Parks banden met de familie Choi.

De relatie stamt uit de periode dat Parks vader president was van Korea, van 1961 tot 1979. Toen Parks moeder, first lady Yuk Jong- soo, in 1974 bij een aanslag door een Noord-Koreaanse spion werd doodgeschoten, zou cultleider Choi Tae-min, de vader van Choi Soon-sil, zich bij het presidentiele hof hebben gemeld met de mededeling dat hij via zijn dromen contact had met de overleden vrouw.

Choi senior, die zichzelf pastoor noemde van de zelfbedachte Kerk van het Eeuwige Leven, fungeerde daarna als een mentor voor de jonge park. Ook met dochter Soon-sil kreeg ze een hechte band, die bleef bestaan na de dood van Choi Tae-min in 1994. Veel Koreanen zijn bang dat Park tot de dag van vandaag onder invloed van de religieuze cult van de Chois staat.

De zaak kwam vorige week opnieuw aan het rollen toen de Koreaanse tv-zender JTBC onthulde dat tientallen beleidsspeeches eerst langs Choi gingen voor ze door Park werden uitgesproken. Ook een belangrijke toespraak over Noord-Korea, die Park in maart 2014 in Dresden hield, zou door Choi zijn aangepast.

Choi Soon-sil bij het gebouw van de openbare aanklager in Seoul. Beeld ap
Choi Soon-sil bij het gebouw van de openbare aanklager in Seoul.Beeld ap

Dagelijkse protesten

Sinds vorig weekend zijn er dagelijks protesten in Seoul. Vrijdag probeerde president Park de boel te sussen door uitgebreid excuses aan te bieden. Ook zei ze volledig mee te werken aan een onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de inmenging in regeringszaken door haar vertrouwelinge Choi Soon-sil, die deze week officieel werd aangeklaagd voor fraude en machtsmisbruik. Of de rol van Park daadwerkelijk wordt onderzocht, is nog onduidelijk.

'Het is allemaal mijn fout. Ik had te veel vertrouwen in een persoonlijke relatie en lette niet goed op wat er gebeurde', aldus Park, die haar speech ook benutte om een aantal van de vele geruchten de kop in te drukken. 'Er wordt zelfs gezegd dat ik een cultreligie zou aanhangen of dat ik sjamanistische rituelen in mijn kantoor zou hebben opgevoerd. Het is allemaal niet waar.'

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden