NieuwsAlgerije

Tienduizenden Algerijnen de straat op om te protesteren tegen ‘schijnverkiezingen’

Tienduizenden demonstranten zijn vrijdag de straat op gegaan in Algiers, de hoofdstad van Algerije, om te protesteren tegen de verkiezingen die volgende week donderdag worden gehouden. Het was de grootste wekelijkse protestmars sinds oud-president Abdelaziz Bouteflika in april na twintig jaar leiderschap werd afgezet.

Algiers, vrijdag.Beeld AP

De Algerijnen, die met vlaggen en portretten van politici zwaaidend door het centrum van Algiers trokken, noemen de verkiezingen van volgende week een schertsvertoning, waarin slechts vijf aan de oude politieke elite gelieerde kandidaten mogen mee doen. Ze riepen leuzen als ‘we gaan niet stemmen’, ‘doe geen moeite de stemlokalen in te richten’ en ‘we hebben er genoeg van’.

‘Er kan geen verandering komen met dit stelletje oude mannen’, zo zei de 25-jarige student Noureddine Kadiri vrijdag tegen persbureau Reuters, terwijl hij met zijn twee broers meeliep. De vrijdagprotesten, die nu voor de 42ste keer werden gehouden, zijn de afgelopen weken steeds grimmiger geworden. De protestbeweging wil nu dat de hele zittende politieke elite opstapt, inclusief de militairen die nu de facto de leiding hebben overgenomen. 

‘Ik ben tegen deze verkiezing omdat hij alleen bedoeld is om de clan rond Bouteflika in het zadel te houden’, zo zei Fatiha Bendahmane tegen het Franse persbureau AFP. ‘Straks hebben we een nieuwe naam maar dezelfde politiek die onze economie heeft verwoest’, zo zei een 55-jarige lerares die op weg was naar de manifestatie.

Vijfde termijn

De politieke crisis in Algerije brak uit toen de 82-jarige Bouteflika aankondigde voor een vijfde termijn te willen gaan bij de presidentsverkiezingen van april. Na grote volksprotesten besloot hij daar in maart van af te zien en de verkiezingen uit te stellen. Voor de demonstranten was dit niet genoeg, ze wilden dat hij helemaal aftrad en met hem de hele politieke clan die Algerije al in zijn macht heeft sinds de onafhankelijkheid in 1962.

Begin april trad Bouteflika inderdaad af, en nam het leger feitelijk de leiding over. Dit voedde de protestbeweging  omdat de bevolking  juist af wil van de verwevenheid tussen het leger en de politiek. Die verbondenheid dateert nog van de burgeroorlog (1991-1999), toen het leger de Islamisten buiten de deur wist te houden. Militairen zijn bovendien lang met politieke en economische gunsten beloond voor het feit dat zij met de Fransen wisten af te rekenen en zo voor de onafhankelijkheid zorgden.

De interim-regering onder leiding van legerleider generaal Ahmed Gaed Salah heeft de afgelopen weken  vergeefs geprobeerd de woede te koelen door voortvarend op te treden tegen corruptie. Afgelopen woensdag werden twee prominente ministers uit het kabinet van Bouteflika aangeklaagd voor corruptie en malafide bestedingen van publieke middelen. Ook tientallen andere hooggeplaatste functionarissen en zakenlieden die gelieerd waren aan Bouteflika zijn opgepakt en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Vrijdagavond wordt het eerste en enige verkiezingsdebat tussen de vijf presidentskandidaten op televisie uitgezonden, eveneens in een poging tegemoet te komen aan de opstandige bevolking. Maar ook dit debat wordt door de demonstranten gezien als theater. ‘We zijn eraan gewend geraakt om beloftes te horen. Ik vertrouw ze niet’, zo zei Djamila Chabi vrijdag tijdens de demonstratie tegen de nieuwszender Al Jazeera.

De lange weg van Bouteflika, die Algerije zowel rust als verlamming bracht

Van ’s werelds jongste minister van Buitenlandse Zaken ooit tot bejaarde, invalide president die zo hardnekkig aan zijn zetel zat vastgeplakt dat er miljoenen demonstranten voor nodig waren om hem eraf te trekken. Abdelaziz Bouteflika (82) heeft in bijna zestig jaar een lange weg afgelegd. In april van dit jaar trad hij dan toch eindelijk af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden