Tienduizend opzeggingen bij thuiszorg

Tienduizend gebruikers van thuiszorg hebben afgelopen maanden de huishoudelijke hulp opgezegd. Volgens de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT) komt dat door de de hogere eigen bijdrage die sinds 1 januari voor de hulp wordt gevraagd....

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid presenteert deze week de resultaten van een eigen onderzoek naar de dalende vraag in de thuiszorg. Naar verluidt komt Ross tot een lager aantal afzeggingen. De LVT wijt dit aan de korte periode die het ministerie heeft onderzocht.

De LVT baseert haar cijfers op hetgeen de thuiszorginstellingen hebben gemeld. Het aantal van tienduizend opzeggers staat volgens de LVT vast. In januari verwachtte de vereniging dat twee- tot vierduizend mensen de hulp niet meer zouden kunnen betalen. 'De hogere eigen bijdrage pakt kennelijk harder uit dan wij destijds dachten', aldus een woordvoerster.

Naast opzeggingen is er volgens de LVT ook 'een beduidende groep' die minder uren hulp heeft besteld. De precieze omvang van deze afnemende vraag, moet nog worden vastgesteld. Ook zijn er nieuwe hulpbehoevenden die de thuiszorg niet eens meer aanvragen, aldus de LVT. Jaarlijks maken circa zeshonderdduizend mensen gebruik van de thuiszorg.

De verhoging van het uurtarief (van 4,60 naar 11,80 euro) leidde begin januari tot onrust onder de (veelal oudere) gebruikers van de thuiszorg. Dat was mede het gevolg van de warrige brief die het Centraal Administratie Kantoor naar de thuiszorgcliënten stuurde. Daaruit werd niet duidelijk dat de kostenstijging aan een maximum (afhankelijk van het inkomen) was gebonden.

Zo blijft voor de minima de extra bijdrage beperkt tot acht euro per vier weken. De hogere inkomens gaan wel fors meer betalen voor de thuiszorg. Volgens de LVT zijn het vooral de mensen met een inkomen tussen minimum en modaal die de hulp opzeggen.

Met de verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg bezuinigt Ross honderdvijftig miljoen. Om nieuwe tegenvallers in de zorg op te vangen, overweegt het kabinet de AWBZ-premie (ouderen- en gehandicaptenzorg) per 1 juli met een half procent te verhogen. Dat levert circa zeshonderd miljoen op. De premie voor de AWBZ is de laatste jaren gestegen van 9,6 naar 13,25 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden