'Tienduizend Albanezen omgebracht'

Minstens tienduizend Albanezen zijn door Serviërs vermoord sinds het begin van de NAVO-bombardementen op 24 maart. De Britse staatssecretaris van Defensie, Geoff Hoon, heeft dat gisteren in Londen meegedeeld....

ReutersAP en AFP

'Het is nog steeds moeilijk te geloven dat onze medemensen zich konden schuldig maken aan het neermaaien van kinderen en systematische verkrachting van jonge vrouwen en meisjes', aldus de staatssecretaris. Hij zei dat de schattingen vrijwel zeker nog hoger zullen uitvallen.

Britse paratroepers hebben in Pristina een martelkamer aangetroffen in een verlaten politiebureau. Zij vonden scherpe boksbeugels, knuppels, messen, een zwaard, een bed met leren riemen en een honkbalknuppel met de inscriptie 'de mondensluiter'.

Op enkele plaatsen waren bloedvlekken te zien. Verder stond er een doos met condooms die mogelijk werden gebruikt bij verkrachtingen. Er is ook pornografie gevonden. Onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal hebben het politiebureau twee dagen lang onderzocht en hebben bewijsstukken meegenomen. Veel documenten waren al verbrand. Her en der lagen nog foto's van kennelijke slachtoffers.

'Het meest huiveringwekkende aspect', zei Hoon, 'is dat het geen bijzonder gebouw lijkt te zijn. Het was kennelijk een doodgewoon politiebureau. Dus de barbaarse daden moeten bijna routine zijn geweest.'

Ook elders in de provincie werden gisteren weer aanwijzingen gevonden voor tegen Albanese burgers begane gewelddadigheden. In het dorp Poklek, 30 kilometer ten westen van Pristina, kregen NAVO-militairen van Albanese inwoners te horen dat de Servische politie twee maanden geleden 62 mensen, merendeels vrouwen en kinderen, heeft gedood.

De groep, die eerst door de Serviërs was belet naar een andere stad te trekken, werd opgesloten in een kamer, waar vervolgens een handgranaat naar binnen werd gegooid. De overlevenden werden doodgeschoten met machinegeweren; vervolgens werd het huis in brand gestoken.

'Ik hoorde de vrouwen en kinderen schreeuwen', zei de 14-jarige Elhame Muqolli, die de moordpartij overleefde door tijdig uit het raam te springen.

NAVO-soldaten zagen de uitgebrande kamer. In het midden, waar de handgranaat was ontploft, was een gat in de vloer. In de kamer eronder waren vlekken zichtbaar van bloed dat door de vloer was gesijpeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden