Tien weetjes over de Republikeinse conventie

In Cleveland begint vandaag de vierdaagse conventie van de Republikeinse Partij. Hier zal Donald Trump officieel worden aangewezen als presidentskandidaat. Dit zijn de tien dingen die u moet weten over de conventie.

Beeld getty

1. De aftrap wordt gegeven

De Amerikaanse politieke partijen houden elke vier jaar voorafgaand aan de presidentsverkiezingen een partijcongres: de conventie genoemd. Daarin presenteren ze hun kandidaten voor het presidentschap en het vicepresidentschap. Volgende week zijn de Democraten aan de beurt maar nu eerst zetten de conservatievere Republikeinen Donald Trump en zijn running mate Mike Pence in het zonnetje. De Amerikanen gaan op 8 november naar de stembus, en daarmee is de conventie ook de aftrap van de landelijke presidentscampagne. Verwacht dus al flink wat gehak op de tegenstander, in dit geval Hillary Clinton.

Donald Trump en Mike Pence. Beeld afp

2. De hype

In de stad Cleveland is al maanden geen hotelkamer meer te vinden. Er komen 50 duizend bezoekers, onder wie 15 duizend journalisten. Daarmee trekt de conventie na de Olympische Spelen de grootste hoeveelheid media, zo zeggen de Republikeinen zelf. Maar naast al die voor Amerika gebruikelijke superlatieven is er dit jaar ook een factor die wat meer spektakel en minder animo trekt: Donald Trump. Vooraf kondigde de miljardair de conventie aan als één geweldige show. Nadat duidelijk werd dat de Republikeinen Trump nomineerden trok een aantal sponsors zoals Apple zich terug. Ook prominente partijleden laten weten dat ze dit verkiezingsjaar een keertje overslaan.

Beeld afp

3 Voor de bühne

Inhoudelijk worden er geen beslissingen genomen tijdens de conventie. Dat is een week eerder al gebeurd in veel saaiere commissievergaderingen in Cleveland. Daar is het partijprogramma voor de presidentsverkiezingen vastgesteld en werden de regels bepaald voor de stemming. De partijstandpunten bestaan uit conservatieve ideeën over zaken als het homohuwelijk en een plan van Trump: een muur aan de grens met Mexico om illegale immigranten tegen te houden.

Beeld afp

4. Zenuwen rond de veiligheid

Er zijn zorgen over de veiligheid rond de conventie: opgefokte Trump-aanhangers, demonstraties, en na de aanslag in Nice ook weer de angst voor onvoorziene terreur. Trump-rally's liepen de afgelopen maanden meerdere keren uit op gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders. De staat Ohio waarin Cleveland ligt heeft een soepele wetgeving voor het dragen van wapens. Wie daar een vergunning voor heeft, mag zijn wapen openlijk meenemen. De secret service, de beveiligingsdienst voor hoogwaardigheidsbekleders, is verantwoordelijk voor het gebied in en om de conventiecentra. Daar zijn strengere regels; wapens zijn verboden, ook waterpistolen.

Er staan demonstraties gepland tegen politiegeweld. De leider van de New Black Panthers liet weten dat hij in Cleveland zo nodig gewapend demonstranten zal beveiligen. Na de gedode politieagenten in Dallas en Baton Rouge maakt dat de veiligheidsdiensten nog zenuwachtiger.

Beeld epa

5 Dump Trump?

De conventie moet het spetterende slot betekenen van de voorverkiezingen. De afgelopen maanden mochten Republikeinen overal in het land stemmen op hun favoriete presidentskandidaat. Het werd een bloedbad waarbij grote kanshebbers als Jeb Bush en Marco Rubio afvielen en het onmogelijke mogelijk werd: Donald Trump bleef als enige over. De Republikeinen stemden op gedelegeerden die op hun beurt bij de conventie officieel op een kandidaat stemmen. Rekensommen laten zien dat zij Trump als winnaar moeten aanwijzen. Maar er blijven tegenbewegingen actief die hopen dat er op de conventie nog een coup mogelijk is. Volgens Volkskrant-correspondent Michael Persson is dat niet meer dan een allerlaatste stuiptrekking van de Dump Trump-beweging.

Beeld afp

6 De show

De conventie duurt van maandag 18 juli tot en met donderdag 21 juli. De avonden sluiten aan bij het thema van Trumps verkiezingsprogramma, 'Make America Great Again'. Maandag: Make America Safe Again. Dinsdag: Make America Work Again. Woensdag: Make America First Again. Donderdag: Make America One Again.

Traditiegetrouw zit er een opbouw in de dagen, die toewerkt naar het hoogtepunt: Donald Trump op het podium op donderdagavond (in de nacht van donderdag op vrijdag, Nederlandse tijd). De Republikeinen steken qua show altijd wat karig af vergeleken met de Democraten, aangezien de meeste pop- en filmsterren alleen daar willen optreden. Slechts een beperkt aantal mensen (gedelegeerden, journalisten, vrijwilligers) heeft toegang tot de grote zaal. Voor het gewone volk is er genoeg te doen buiten: feesten, lezingen, of Trump-gadgets inslaan bij de verkopers op straat.

Beeld afp

7. De sprekers

Politieke watchers zijn geobsedeerd door de lijst met sprekers. Wat wil de kandidaat uitstralen met zijn keuze? Wie krijgt een kans van de partij? Nadat een relatief onbekende politicus in 2004 zijn nationale debuut kreeg bij de Democraten en deze Barack Obama later president werd, heeft de sprekerslijst een magische aantrekkingskracht.

Volkskrant-correspondent Michael Persson omschrijft de groep sprekers als 'familieleden, miljardairs, oud-commando's en politiemannen, uitgerangeerde politici, en wat soap- en realitysterren van het Trump-garnituur'. Dat betekent dat onder anderen de manager van de Trump-wijngaard op het podium komt en de afgehaakte presidentskandidaat Ted Cruz, in Trumps woorden 'Lying Ted'. Ook een groot deel van het gezin-Trump staat op het podium. Dochter Ivanka en Donald Jr delen wel vaker de spotlight met hun vader, maar nu moeten ook echtgenote Melania en de piepjonge dochter Tiffany eraan geloven.

Beeld Najib Nafid, AFP, AP, Getty, HH

8. De stad

Vergelijkbaar met de kandidatuur voor een groot sportevenement, vechten Amerikaanse steden om de eer een conventie in hun stad te houden. Hoewel het een flinke investering is in zaken als beveiliging en vervoer, hopen steden hun economie op te krikken door de uitgaven van al die bezoekers. Cleveland wil ook nog eens het al stijgende imago opkrikken.

Net als in andere grote Amerikaanse steden wordt in Cleveland het centrum herontdekt door hipsters die voor de lage huizenprijzen komen. Maar niet ver van het opgeknapte stadshart liggen de arme wijken waar zwarte Amerikanen wonen en waar de werkloosheid hoog is. De stad Cleveland ligt in swing state Ohio, een belangrijke staat voor Republikeinen om te winnen.

Beeld afp

9. De niet-sprekers

Nadat Trump vorige week aankondigde wie de sprekers op de conventie werden, liet een aantal meteen weten toch niet te komen. Ook daarvoor al was de sprekerslijst vooral een bevestiging van de afkeer tegen Trump. Heel wat prominente partijbonzen laten het afweten. Niet één van de voormalige Republikeinse presidenten (de Bushes) en voormalig genomineerde presidenten zoals John McCain, laat zich zien. Sarah Palin, voormalig vicepresidentskandidaat en fervent Trump-fan, had misschien wel gewild, maar zij werd niet uitgenodigd. Volgens Trump omdat ze in Alaska woont en dat is te ver weg.

Beeld afp

10. De ballonnen

Als er één beeld is dat de meeste televisiekijkers associëren met de conventies dan is het wel een grote hal vol neerdalende ballonnen. De 125 duizend rode, witte en blauwe ballonnen zijn vorige week al onder groot ceremonieel vertoon opgeblazen door middelbare scholieren. Daarna werden ze omhoog gehesen, zodat ze de hele week boven de conventiehal hangen, klaar om donderdagavond over het hoofd van Donald Trump uitgestort te worden.

Beeld afp

De Volkskrant doet de komende dagen verslag vanaf de conventievloer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden