Tien legendarische Lowlandsmomenten

De zoektocht naar Theo, het sinaasappelgevecht en het oktoberfest in de HEMA. Tien legendarische Lowlandsmomenten op een rij. Plus: Lowlands in cijfers. Welke acts stonden minimaal vier keer op Lowlands? Hoeveel ton afval produceert het festival in drie dagen en wat waren de kleuren van de polsbandjes door de jaren heen?

Erik Kersten
Festivalbezoekers nemen deel aan een watergevecht tijdens de twintigste editie van het muziek- en cultuurfestival Lowlands in 2012. Beeld ANP
Festivalbezoekers nemen deel aan een watergevecht tijdens de twintigste editie van het muziek- en cultuurfestival Lowlands in 2012.Beeld ANP

1995

Osdorp Posse in de Charlie: de tent blijkt veels te klein voor de populaire hiphopband, die net het album Afslag Osdorp heeft uitgebracht. Voor aanvang kan er niemand meer bij en het loopt snel uit de hand. Bezoekers klimmen in palen en op het dak, het podium bezwijkt bijna. Frontman Def P: 'Het is een wonder dat er geen doden zijn gevallen.'

1996

Een paar bezoekers ontdekken op zondagavond grote containers achter een sapkraam bij de Alpha. Na een paar eerste worpen is het hek van de dam: er ontstaat een enorm sinaasappelgevecht waarbij honderden festivalgangers elkaar bekogelen met schillen. Langzaam verspreidt de citrusgeur zich over het terrein, als bizarre afsluiter van een uiterst succesvol festival.

1999

Het festival maakt een groeispurt. Cape Lowlands, het veld waar bezoekers tegenwoordig het festivalterrein betreden, wordt erbij getrokken. Ook doet Planet Paradise zijn intrede in het Lowlandsjargon en worden de campings groter. Hierdoor is er plek voor 57.500 mensen. Het grootste deel van het festivalterrein is nog omringd door een brede sloot, die later wordt gedempt.

2001

Noodweer op zondag. Het optreden van I Am Kloot krijgt een oorverdovend slotakkoord als direct na afloop de bliksem inslaat. Bij de cd-winkel van Boudisque vallen het licht en de computers uit, beeldschermen vliegen in brand en de winkel moet uiteindelijk sluiten. Ook de grote eettent van cateraar Ron Koebrugge moet het ontgelden.

Het festivalterrein van Lowlands in 2001. Beeld ANP
Het festivalterrein van Lowlands in 2001.Beeld ANP

2003

Lowlands zet de eerste stap naar een milieubewuste bedrijfsvoering. Er wordt statiegeld geheven op de drankbekers, die ook biologisch afbreekbaar zijn. Op de nieuwe draagtrays van gerecycled karton wordt ook statiegeld geheven. Inleveren dus, zodat het afval niet op het festivalterrein achterblijven.

Een bezoeker van Lowlands levert lege bekers in. Beeld ANP
Een bezoeker van Lowlands levert lege bekers in.Beeld ANP

2004

Theóóó! Drie dagen lang schalt de naam over het festivalterrein. Waarom? De 23-jarige Theo Vlaar raakt zijn vrienden kwijt als hij moet plassen. Die beginnen hem te roepen en duizenden festivalgangers helpen. 'Ik heb een naam die lekker is om te brullen als je wat biertjes op hebt', verklaarde Vlaar later. Hij was zo teruggevonden maar zijn naam leeft na in de herinnering.

2006

Komst van de Magneetbar als geheime hotspot. De tent blijkt enorm populair. Lange rijen bezoekers willen meemaken wat daarbinnen gebeurt. Het geheim? Kunstenaar Jesse Limmen vraagt bezoekers in ruil voor een gratis consumptie zelf iets te doen op het podium. Zo ontstaat een bonte parade van touwtjespringende, polka dansende en bellenblazende gastacts.

2011

Oktoberfest in de HEMA-campingwinkel. Daar ontstaat 's nachts een door social media aangewakkerd worstenfeestje als bezoekers de grote opblaasbare worsten ontdekken en elk liedje dat het personeel draait van passende ambiance voorzien. WAAR is de HEMA?! HIER is de HEMA!

2012

Het hele weekend gonst het: zondagmiddag, hét Lowlands-watergevecht. Met maar liefst 30.000 aanmeldingen op Facebook zijn de verwachtingen hooggespannen. Aangejaagd door het warme weer ontstaat er één groot waterspektakel op het strand bij de Charlie.

2014

Gabber op Lowlands, moet kunnen. Daar dacht het Alpha-publiek anders over. In 1997 werd DJ Dano bekogeld met bier. Maar tijden veranderen. Onder leiding van cabaretière Carolien Borgers weet 'Always Hardkoor', de happy hardcore-revue met acts als Paul Elstak, Party Animals en DJRuffneck, het publiek tot buiten de Alpha te laten 'hakken'. Forever Young!

Lowlands in cijfers

Samenstelling & research: Erik Kersten
Infographic: Erik d'Ailly

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden