Tien komkommernieuwtjes die we nu al kunnen voorspellen

De Tweede Kamer is met reces en voor het midden van het land is de zomervakantie begonnen. Dat betekent dat de komkommertijd is aangebroken. Daar kunnen we maar beter op vooruit lopen. Hier alvast tien lichte zomernieuwtjes die we de komende twee maanden hoogstwaarschijnlijk zullen tegenkomen.

Beeld afp

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups vormt sinds 1987 een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. De afgelopen jaren is het beestje, dat bij mensen en dieren huid-, oog - of luchtwegirritaties veroorzaakt, steeds verder naar het noorden opgerukt. De periode waarin de rups voor overlast zorgt loopt van mei tot juli. Nederland kent zelfs een heus Eikenprocessierups Kenniscentrum. Dat kwam gisteren met de waarschuwing dat de overlast deze julimaand wel eens enstiger kon zijn dan normaal, vanwege het droge voorjaar. Het beestje duikt dus ongetwijfeld nog op tussen het komkommernieuws - zoals elk jaar.

Ontsnapte dieren
De Veluwepoema, u kent hem vast nog wel. In de zomer van 2005 waren de media wekenlang in de ban van een vermeende poema die gesignaleerd zou zijn op de Veluwe. Uiteindelijk bleek de poema niet te bestaan. Op gemaakte foto's zou het om een uit de kluiten gewassen kat gaan. De Veluwepoema groeide uit tot een klassiek voorbeeld van komkommernieuws, maar staat niet op zichzelf. Zo ontsnapte in 1999 in Enkhuizen een lanspuntslang, en was Nijmegen vorig jaar in de ban van een ontsnapte krokodil. We zijn benieuwd welk dier deze zomer de kolommen zal vullen.

Gestrande dieren

Om nog even bij dieren te blijven: ook gestrande dieren doen het goed in de zomer. In Nederland zijn het vooral de bruinvissen die op de stranden aanspoelen. Dit jaar is er een recordaantal bruinvissen in de Oosterschelde geteld. Die zullen we vast nog in het nieuws tegenkomen. In Australië hebben ze al een zomerhype te pakken: daar zijn de media de afgelopen weken in de ban van de verdwaalde keizerpinguïn 'Happy Feet'.

'Slecht' weer
Vrijwel elke zomer is het wel weer raak: het weer in Nederland is niet om over naar huis te schrijven. Het regent te vaak of het is juist te droog. Wat het deze zomer gaat worden, is nog even afwachten. Voor de komende weken verwacht het KNMI in elk geval geen extreem goed of slecht weer: het licht wisselvallige weer van de afgelopen dagen duurt nog even voort, en de temperaturen blijven rond de normale waarden schommelen.

Blauwalg
Mocht het toch een warme zomer worden, dan is de kans groot dat we ook de cyanobacterie, beter bekend als blauwalg, in het nieuws
tegenkomen. Deze bacterie doet het namelijk vooral goed bij warm weer, en maakt het water troebel en smerig. Dat is niet alleen
slecht voor de aanwezige planten en dieren, maar ook voor zwemmende mensen: het kan ondermeer maag- en darmklachten veroorzaken. Dit voorjaar kwamen we de blauwalg al tegen bij Almere, waar drie honden overleden aan de gevolgen ervan.

Smog
Een ander gevolg van warm weer: smog. Hoge ozonconcentraties ontstaan wanneer de zon volop schijnt en grote hoeveelheden
verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Smog kan leiden tot kortademigheid en irritatie aan de ogen, neus en keel. Het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde de afgelopen weken al enkele keren voor matige smog.

Zwarte zaterdag
In het laatste weekend van juli of het eerste weekend van augustus kunnen we 'm weer verwachten: de zwarte zaterdag. De dag waarop veel Fransen, vooral uit Parijs, op vakantie gaan waardoor het Europese autoverkeer vastloopt. Ook Nederlanders hebben er vaak last van, en de files in het zuiden zullen ongetwijfeld weer de krantenkolommen gaan halen.

Woede om pepernoten
Ze duiken steeds eerder op, de zakken pepernoten in de supermarkt. Vorig jaar werden ze al in augustus gesignaleerd. En dat levert steevast boze reacties op. Kom je net terug van het Spaanse stand, liggen ze al op je te wachten, die pepernoten. Het snoepgoed hoort bij Sinterklaas, menen de critici, en hoort niet al in de zomer in de schappen te liggen. Dat verpest het 'Sinterklaasgevoel'. Of je het er nu mee eens bent of niet, één ding staat vast. De combinatie pepernoten en komkommertijd, de media smullen ervan.

Onderzoekjes
'Nederlanders doen het graag op het toilet', 'Nederlander vindt schoon gebit het meest sexy', 'Hondenpoep is grootste ergernis van
de Nederlander'. Persberichten met dergelijke titels worden het hele jaar door verstuurd. Meestal door bedrijven die met zo'n eigen onderzoekje in de publiciteit hopen te komen. In de zomer is de kans dat zulke berichten worden geplaatst groter, omdat er vaak een gebrek aan ander nieuws is. We zullen ze dus ongetwijfeld her en der gaan tegenkomen.

Niks op tv
'Hé, er is geen bal op de tv,' zong Doe Maar al in 1982. En sindsdien is het ieder jaar hetzelfde liedje: in de zomer is het herhaling troef wat het televisie-aanbod betreft. Maar de fervente tv-kijker kan zich wel vast verheugen op de berichtgeving over het nieuwe tv-seizoen, dat in september van start gaat. Dan zijn de herhalingen en omertelevisie in plaats van reguliere programma's ook verleden tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden