Tien keer levenslang in één jaar

RIJSWIJK (ANP) - In 2006 heeft de rechter tien maal levenslang uitgesproken, de zwaarste straf die de Nederlandse strafwet kent. Het aantal is iets hoger dan de negen veroordelingen van 2005, dat al een recordjaar was.

Het verschil tussen 2005 en 2006 zit hem in het aantal 'nieuwe' levenslange veroordelingen: in 2005 waren dat er zeven, in 2006 zijn het er vijf.

Opmerkelijk dit jaar is dat in twee gevallen een door een rechtbank opgelegde, tijdelijke gevangenisstraf in hoger beroep is 'opgeschroefd' tot levenslang.

Levenslang in Nederland betekent ook daadwerkelijk levenslang zitten. Gratie is al twintig jaar niet meer verleend. De langstzittende 'levenslanger' is Hagenaar Koos H., in 1982 veroordeeld wegens ernstig seksueel misbruik van en moord op drie meisjes. In totaal zitten 33 mensen in Nederland levenslang uit.

Perspectief

Eerder deze maand heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming ervoor gepleit levenslang gestraften enig perspectief te bieden. Indien zij na jaren celstraf niet meer gevaarlijk blijken te zijn, zouden zij onder voorwaarden vrij moeten kunnen komen, vindt de raad.

In februari van dit jaar werd de maximale tijdelijke straf verhoogd van twintig naar dertig jaar. De rechter maakte van die nieuwe wettelijke mogelijkheid in 2006 in één zaak gebruik: de 41-jarige Kremling S. kreeg 25 jaar wegens de moord op zijn ex-vriendin en poging tot moord op haar stiefvader.

- februari, gerechtshof Den Bosch: de 37-jarige R.M. wegens moord op zijn twee buurjongens (8 en 14 jaar oud) en poging tot moord op hun ouders. - maart, rechtbank Den Haag: de 34-jarige Richard H. wegens de moord op zijn vrouw (31) en twee dochtertjes (3 en 5 jaar oud).- juni, gerechtshof Arnhem: de 50-jarige Rudolf K. wegens moord op een zwerver in Enschede in de zomer van 2003, drie pogingen tot moord op willekeurige slachtoffers en een lange reeks zeer ernstige seksuele verminkingen van paarden, pony's en schapen.- juli, gerechtshof Amsterdam: de Haagse verpleegster Lucia de B. wegens moord op zeven patiënten en drie pogingen daartoe. Het hof in Den Haag had De B. eerder veroordeeld tot levenslang en tbs. Het hof in Amsterdam herzag deze combinatiestraf in opdracht van de Hoge Raad.- juli, gerechtshof Leeuwarden: de 45-jarige Gerrie M. wegens moord op een Limburgse drugshandelaar in 1997 en een poging een andere moord uit te lokken. De rechtbank in Groningen veroordeelde M. destijds tot twintig jaar, het hof verhoogde de straf naar levenslang.- augustus, rechtbank Utrecht: de 44-jarige Aldo G. wegens de moord op twee Brazilianen in februari 2002.- november, rechtbank Almelo: de 31-jarige Libiër H.A. wegens de moord op zijn ex-vrouw in augustus 2004. Na de moord ontvoerde A. hun dochtertje. Beiden zijn tot dusver onvindbaar gebleven. A. werd bij verstek veroordeeld.- december, gerechtshof Den Bosch: de 43-jarige Tsjetsjeen I.M. en de 35-jarige Duitser M.A. wegens de moord op drie mensen in Helmond in 2003, na een mislukte drugsdeal. M. had van de rechtbank al levenslang gekregen, A. achttien jaar. A. tekende hoger beroep aan, met een veroordeling tot levenslang als resultaat.- december, gerechtshof Leeuwarden: de 48-jarige Brit Daniel S. wegens de moord de Groningse leraar Gerard Meesters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden