Tien jaar persen met superstamper

Eén van de wetten van Murphy is dat de vuilnisbak altijd vol zit wanneer je er iets in wilt gooien....

De TrashMaster 1000B perst het vuil samen tot nog geen 7 procent van het oorspronkelijke volume, stelt een persbericht van importeur Driessen uit Zoetermeer.

Niet alleen handig, maar ook goed voor het milieu, en soms zelfs voor de portemonnee. Want steeds meer gemeenten in Nederland willen dat hun inwoners meer betalen naarmate ze meer afval produceren.

Apeldoorn bijvoorbeeld voert zo'n systeem van gedifferentieerde afvaltarieven (Diftar) per 1 januari 2004 in. Vanavond beslist de gemeenteraad daar over de tarieven.

In Heerenveen bestaat Diftar al langer. Daar kost elke 40 liter afval om en nabij de één euro. Een normaal huishouden werkt per week ongeveer twee grote zakken weg, ofwel 150 liter.

In totaal komt dat in Heerenveen neer op ongeveer 200 euro per jaar. Dit bovenop het basistarief van 107 euro per jaar.

Dus is het lucratief om het volume te beperken. De TrashMaster gebruikt daarvoor een zogeheten ramblok, dat met een kracht van 2500 kilo op het vuil drukt.

Met een contactsleutel wordt een motor aangezet, die de pers in een minuut naar beneden duwt. Door dat telkens te doen wanneer de zak vol is, wordt het uiteindelijke vuilnisvolume veertien maal zo klein als normaal, zegt importeur Joop Driessen. 'Getest in de VS'.

Dan moet je natuurlijk wel lekker veel luchtig afval weggooien. Blikjes, melkpakken, kartonnen cornflakespakken. 'Doorsnee restafval', zegt Driessen. Geen kranten bijvoorbeeld, daar is bijna geen winst mee te behalen.

Driessen zelf, die ruim tien jaar geleden de eerste TrashMaster naar Nederland haalde voor persoonlijk gebruik, haalt eens in de drie weken een pakketje afval van veertig liter uit zijn vuilnispers. Dat is ongeveer tien keer zo weinig als een normaal huishouden van twee personen weggooit.

Hij past wel op met wat hij in de TrashMaster stopt. 'Anders word je na drie weken niet vrolijk van de geur in het apparaat.' Bij voorkeur geen rauw vlees, vis, grapefruitschillen, poepluiers en dergelijke, adviseert de handleiding. Ook is 'goed toezicht noodzakelijk' als er kinderen in de buurt zijn.

Wie daarmee kan leven moet voor het apparaat een adviesprijs van 1590 euro neertellen. Dat betekent dat de TrashMaster in een plaats als Heerenveen na zestienhonderd bespaarde zakken van veertig liter is terugverdiend. Dat kost een gemiddeld gezin een jaar of tien.

Andere gemeenten zijn inmiddels echter afgestapt van het idee van gedifferentieerde tarieven. In Zoetermeer moest eind vorig jaar een wethouder opstappen, omdat het project veel duurder werd dan verwacht, en de meeste huishoudens met Diftar een stuk duurder uit bleken te zijn. Ook dreigt het gevaar dat veelvervuilers hun zakken langs de weg dumpen.

Driessen is echter nog steeds optimistisch over de kansen van de TrashMaster. 'Er heeft zich een nieuwe markt aangediend', zegt hij monter. Tandartsen. Die produceren ook veel afval, met al hun hulpmiddelen voor eenmalig gebruik. En stampen kennelijk liever niet zelf in de vuinisbak.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.