Tien jaar en tbs geëist tegen moeder 'meisje van Nulde'

Justitie heeft vrijdag tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Wanda R. Volgens de aanklager is bewezen dat de vrouw betrokken is bij de dood van haar dochter Rowena...

ANP

De rechtbank in Zutphen veroordeelde R. begin dit jaar tot acht jaar gevangenisstraf, na een eis van vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Zowel R. als het Openbaar Ministerie gingen tegen dat vonnis in beroep. De rechtbank veroordeelde de vriend van de vrouw, Mike J., na een gelijkluidende eis tot twaalf jaar cel en tbs. Hij berustte in die uitspraak.

Rowena stierf in augustus 2001 aan de gevolgen van stelselmatige, zware mishandeling. Mike J. bekende aanvankelijk het stoffelijk overschot in de vriezer te hebben gelegd, om het vervolgens in stukken te zagen. Later kwam hij op die verklaringen terug. Lijkdelen van de kleuter werden verspreid over het land gevonden, onder andere bij het Veluwse Strand Nulde.

Volgens Rosingh is R. schuldig aan het medeplegen van doodslag. Zij is volstrekt tekortgeschoten bij de bescherming van haar kind en heeft niet ingegrepen toen de ersntige mishandelingen door J. eenmaal waren begonnen, aldus de advocaat-generaal. Hij wees erop dat de vrouw de mogelijkheid heeft laten liggen om het kind weg te halen bij haar vriend. Rowena vond de dood in de Rotterdamse woning van J.

De exacte doodsoorzaak is, mede door de verminking en ontleding van het stoffelijk overschot, nooit vastgesteld. De rechtbank nam destijds aan dat Rowena door verstikking om het leven is gekomen. Rosingh gaat ervanuit dat het meisje is gestorven aan de gevolgen van de systematische mishandelingen (onder meer stompen in de maag) en uitputting. Rowena werd geregeld onder een koude douche gezet en mocht vaak niet slapen. 'Ze was meer dan op', aldus Rosingh. Hij kwalificeerde de dood van het meisje als 'schokkend, gruwelijk en mensonterend'.

D. Moszkowicz, de advocaat van R., betoogde dat zijn cliënt op alle punten dient te worden vrijgesproken. De vrouw kan niet worden veroordeeld voor het medeplegen van doodslag als niet is vast komen te staan hoe Rowena om het leven is gekomen, aldus Moszkowicz. Volgens hem is het mogelijk dat het meisje is overleden aan de gevolgen van een bacteriële aandoening, vooral omdat R. en J. hebben aangegeven Rowena de laatste dagen voor haar dood niet te hebben mishandeld, terwijl ze wel steeds slapper werd.

De raadsman zei dat R. niet in staat was om in te grijpen. 'Ze kon geen weerstand bieden aan J. Hier was sprake van psychische overmacht.' Hij verzocht het hof geen tbs op te leggen, mocht het toch komen tot een veroordeling. Zijn cliënt is bereid mee te werken aan een andere vorm van behandeling. Deskundigen van de observatiekliniek Pieter Baan Centrum hebben tbs geadviseerd, een door de verdediging ingeschakelde deskundige kwam tot een tegengesteld advies.

Moszkowicz bepleitte dat R. snel vrij moet komen om het contact met haar andere twee dochtertjes te kunnen oppakken en herstellen. 'Mijn cliënt zal moeten leven met het besef dat door haar nalaten Rowena om het leven is gekomen. Aan deze strafzaak komt voor haar nooit een einde.'

Het gerechtshof doet op 24 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden